Kuva: Fotolia

Esikoinen on sisaruksiaan fiksumpi

09.02.2017 11:30 - Reija Saarinen

Tämä tutkimus ei ole kuopuksille mieluisaa luettavaa.

Metro-lehti uutisoi tutkimuksesta, joka tekee jokaisen esikoisen iloiseksi. Sen mukaan ensimmäisenä syntynyt lapsi on nimittäin muita sisaruksia fiksumpi.

Tulokseen päätyivät Edinburgin yliopiston tutkijat, jotka havaitsivat, että esikoiset saivat jopa 1 vuoden iässä parempia tuloksia älykkyystesteissä, kuin heidän nuoremmat sisaruksensa.

Tutkijoiden mukaan tulos saattaa selittyä sillä, että ensimmäinen lapsi saa usein vanhemmiltaan enemmän mielen virikkeitä sekä tukea ajattelun kehittämiseen.

Tämä saattaakin selittää sen, että tutkimustuloksen mukaan syntymäjärjestyksellä on merkitystä myös myöhemmällä iällä, muun muassa palkan suuruuden suhteen ja koulutustason osalta.

Miten tutkimus tehtiin?

Tutkimuksessa oli mukana noin 5000 lasta. Heitä seurattiin aina syntymästä 14 ikävuoteen saakka. Kahden vuoden välein tutkijat arvioivat heidän taitojaan erilaisilla testeillä, kuten lukutaidon mittaamisella.

Tuloksissa todettiin, että vanhemmat tarjosivat nuoremmille lapsille esikoistaan vähemmän henkistä stimulaatioita ja ottivat myös harvemmin osaa lukemiseen, käsitöiden tekemiseen sekä instrumenttien soittamiseen lapsen kanssa.

Lue myös: Syntymäjärjestys sen määrittää: Nuorin sisarus on hauskin, vanhin menestynein!

Lähde: Metro

Kilpailut

Uusimmat