Kuva: Fotolia

Muovipullon maatuminen kestää 450 vuotta - 7 tapaa vähentää muovijätettä

20.08.2017 15:15 - Bauer Media / Henna Koste

Jätä pullovesi kauppaan.

Muovijäte on suuri ja jatkuvasti paisuva ongelma. Uhkan pysäyttäminen vaatii kulutustottumusten muuttamista. Onneksi jo pienilläkin arkisilla teoilla voi vaikuttaa osaltaan asiaan.

- Yhden muovipullon maatuminen ympäristöön kestää keskimäärin 450 vuotta. Kun muovia tuotetaan vuosittain satoja miljoonia tonneja, voi jokainen kuvitella minkälaisen jäljen se jättää ympäristöön. Suomalainen hanavesi on oikea kansallisaarre. Pulloveden ostamisen sijaan kannustamme suomalaisia mieluummin tekemään hyvän teon ympäristön puolesta ja avaamaan vesihanan kotona”, SodaStreamin Michele Fitzwilliams kertoo tiedotteessa.

SodaStreamin hiilihapotuslaitteella voit tehdä hanavedestä kuplavettä. SodaStreamin uudelleentäytettävä pullo edistää kestävää kehitystä, pullon on laskettu korvaavan 50 000 muovipulloa ja tölkkiä.

Fitzwilliams antaa seitsemän konkreettista tapaa, joilla muovinkulutusta voi vähentää.

Vältä muovisia säilytysrasioita

Pakkaa eväät mieluummin lasisiin tai metallisiin säilytysrasioihin.

Unohda kertakäyttöastiat

Kertakäytöastioita kannattaa käyttää vain hätätilanteissa. Panosta kierrätyskartongista valmistettuihin malleihin.

Suosi vaatteissa luonnonmateriaaleista

Kiinnitä vaatekaupassa huomio vaatteiden materiaaliin. Luomupuuvillasta valmistetut vaatteet tuotetaan uusiutuvasta luonnonvarasta ilman haitallisia kemikaaleja.

Vaihda hammasharjasi luonnonmateriaaliin

Muovisista hammasharjoista syntyy vuosittain runsaasti turhaa muoviroskaa. Kokeile sen sijaan bambusta tai puusta valmistettua vaihtoehtoa.

Jätä muovipussit kauppaan

Valita muovipussin sijaan paperikassi. Vielä edullisemmaksi tulee kantaa mukana luonnonmateriaaleista valmistettua kauppakassia.

Vältä mikromuovia sisältäviä kosmetiikkatuotteita

Muovi on edullinen raaka-aine, jota monet kosmetiikkatuottajat hyödyntävät esimerkiksi kuorintavoiteissa ja hammastahnoissa. Tarkastele tuoteselosteesta, sisältääkö tuote polyethylene- tai polupropylene-nimisiä yhdisteitä, sillä silmällä muovihippusia ei näe.

Suosi suomalaista hanavettä pulloveden sijaan

Suomalainen hanavesi on loistanut tutkimuksissa laadullaan. Suomalaista hanavettä tutkitaan vuosittain yli 100 000 valvontatutkimuksen avulla, ja tulosten perusteella laadun on todettu olevan erittäin hyvällä tasolla.

Lue myös: Ota kaikki hyödyt irti grillaamisesta - 6 tapaa kierrättää grillihiilet

Kilpailut

Uusimmat