Kuva: Fotolia

Tutkimus: Korkilla varustetut viinit ovat kierrekorkkia parempia - ääni vaikuttaa mielikuvaan

28.09.2017 19:15 - Katariina Auvinen

Väittely viinien sulkumekanismista on käynyt kuumana jo pitkään, mutta tuore tutkimus saattaa tuoda vastauksen ongelmaan.

Oxfordin yliopisto on tutkinut yhtä viini-intoilijoiden ikuisuusaihetta. Monien mielestä korkin ruuvaaminen viinipullosta ylös takaa viinin paremmuuden ja laadun, verrattuna metalliseen kierrekorkkiin. Korkkeja valmistetaan joko muoviseoksesta tai puuvartisten puiden kuoresta. 

Sen sijaan, että korkki vaikuttaisi viinin säilyvyyteen tai vastaavasti aromiin, ylipiston mukaan korkin vetämisestä tuleva ääni saa viinin maistumaan paremmalta. Tutkimukseen otti osaa 140 osallistujaa, joilla maistatettiin kolmea eri viiniä. 

(kuva: Fotolia )

Toisia viinejä sinetöivät korkit, jotka avattiin osallistujien läsnä ollessa. Seuraavat kolme olivat kierrekorkillisia. Kävi ilmi, että ihmiset maistoivat samoja viinejä, joista toiset olivat sinetöity korkilla ja toiset metallisella kierrekorkilla. Ihmiset arvioivat korkilla sinetöidyt viinit paremmiksi kuin kierrekorkilla avatut. Näin ollen ääni, joka syntyy korkista viiniä avatessa, vaikuttaa ihmisten mielipiteisiin viinin paremmuudesta. 

Selvisi myös, että korkin ponnahtamisesta syntyvä ääni yhdistetään vahvasti vapaa-aikaan ja juhliin. Samaa ei voitu sanoa metallisesta kierrekorkista. 

Kaikista osallistujista yhteensä 113 osallistujaa arvioi korkilla sinetöidyt viinit paremmiksi. Aiempi tutkimus on jo paljastanut, että ihmiset eivät pysty arvioimaan viinejä pelkästään sulkumenetelmän avulla. 

Lue myös: Monet valitsevat ennemmin pulloviinin tonkan sijaan - laatikkoviinissä on kuitenkin merkittävä etu

Lähde: Telegraph

Kilpailut

Uusimmat