Kuva: Fotolia

Ludeongelma teki paluun suomalaiskoteihin: "Aiheuttavat voimakkaitakin allergisia reaktioita"

10.10.2017 12:45 - Anna Hopi - Luettu 2 908 kertaa

Ludeongelmaa voi epäillä, jos yön jälkeen iho on punaisilla kutisevilla paukamilla.

Suomalaisten kotien ludeongelmat saatiin kuriin 1950-luvulla. Nyt näyttäisi kuitenkin siltä, että luteet ovat tehneet paluun suomalaiskoteihin. Huomenta Suomi -ohjelmassa vieraana ollut tuholaistorjuntaan erikoistuneen Anticimex-yrityksen toimitusjohtaja Jussi Ylinen kertoo, mikä on syynä tähän ilmiöön.

Luteet elävät ihmisten sänkyjen läheisyydessä ja imevät verta ihmisistä yön aikana.

- Luteiden ei tiedetä levittävän tauteja, mutta ne imevät verta ihmisestä ja aiheuttavat joillekin voimakkaitakin allergisia reaktioita. Se on inhottava juttu, Ylinen kertoo.

- Jos yön aikana ilmaantuu punaisia jälkiä ihoon, voi epäillä luteita. Lakanoissa voi yön jälkeen olla myös verijälkiä, pieniä pisteitä. Sängyn rakenteista voi löytyä pieniä mustia pisteitä, mitkä ovat luteiden ulostejälkiä. Yleensä luteet löydetään makuuhuoneesta, mutta jos olet kova sohvaperuna, niin silloin voidaan mennä olohuoneeseenkin.

(kuva: Fotolia)

Miksi luteita on nyt suomalaiskodeissa tavallista enemmän?

- Ihmiset matkustavat ja liikkuvat, ja kuljettavat niitä mukanaan hotelleihin ja asuntoihin, Ylinen sanoo.

- Matkustaessaan matkatavaroita ei kannata pitää sängyn alla tai avoimena. Luteita voi tulla mukaan mistä tahansa matkakohteesta. Ei kannata ajatella, että on turvallista olla esimerkiksi Helsingissä.

Luteille parhaat elinolosuhteet ovat alle 30 asteessa. Ylisen mukaan siinä lämpötilassa lutet kehittyvät nopeimmin, tulee sukukypsäksi ja lisääntyy. Menneinä vuosikymmeninä luteita oli Ylisen mukaan helpompi turjua.

- Kannat olivat 1950-luvulla paikallisia. Silloin ei kuljeteltu luteita joka paikkaan. Kun niitä torjutaan järjestelmällisesti, kyllä niistä eroon pääsee.

(kuva: Fotolia)

1950-luvulla luteita saatiin karkotettua muun muassa heteka-sängyjä käyttämällä. Ylisen mukaan lutikat eivät viihtyneet rautasängyn rakenteissa.

- Ne etsivät sellaisen rakosen tai puisen sängyn rakenteen, mihin pääsee mukavasti piiloon. Nykyään lutikoiden poistoon halutaan käyttää vähemmän myrkkyjä, koska niiden resistanssi myrkkyjä vastaan on kasvanut.

Katso alta, mitä Ylinen keinoa ehdottaa lutikoiden poistoon.

Lue myös: Lutikat, hotelliyöpyjän painajainen! Näin vältät viheliäät verenimijät

Arvostele artikkeli

Kilpailut

Uusimmat