Kuva: Fotolia

Huippukokkien yllättävät kikat: Näin valmistat taivaallisen maistuvan uuniperunan ja perunamuusin

01.11.2017 14:15 - Karoliina Kotala

Uuniperuna on erittäin helppo eväs, joka onnistuu kokemattomammaltakin kokkaajalta. Pienillä nikseillä perunasta saa entistäkin maistuvamman.

Uuniperunoiden idea on erittäin simppeli. Kookas peruna kypsytetään uunissa folion sisässä ja sen seurana tarjoillaan vaikkapa kermaviilipohjainen täyte.

Uuniperunan paistossa voi kuitenkin kokeilla myös suosituksi noussutta kikkaa, jossa peruna viillellään tietyllä tavalla ennen uuniin laittamista. Ruokabloggaaja Tonia Larson kertoo kyseisen valmistustavan tekevän uuniperunan pinnasta täydellisen rapean ja sisältä juuri sopivan kuohkean.

Valitse siis uuniperunaksi soveltuva kookas peruna, mutta älä kuori perunaa. Leikkaa perunan pohja tasaiseksi, jotta se pysyy ”pystyssä” ja leikkaa myös perunan yläpuolesta niin sanottu ”lakki” pois, jotta saat tasaisen pinnan. Leikkaa sitten pienellä, terävällä veitsellä ympyröitä perunan päälipintaan. Sen jälkeen tee viiltoja sekä keskelle että reunoille, jotka jatkuvat noin puoliväliin perunaa asti. Voitele sitten peruna oliiviöljyllä, ripottele päälle suojaa ja kiedo peruna folioon. Paista uunissa 65 minuuttia 220 asteessa, anna jäähtyä ja nauti haluamasi täytteen kera.

Huippukokki Tyler Florence paljastaa sen sijaan salaisuuden taivaalliseen perunamuusiin. Klassinen tapa on keittää perunat ensin vedessä, mutta kokin mukaan perunat kannattaakin asetella keittämisen sijaan pataan ja kypsyttää ne kermassa ja voissa. Kun perunat ovat kypsät, soseuta perunat keitinnesteeseen eli kermaan ja voihin.

Julkkiskokki Heston Blumenthal puolestaan opastaa valmistamaan paistetut perunat herkullisen rapeiksi pinnalta ja kuohkeiksi sisältä. Miehen mukaan useimmat keittävät perunoita kymmenen minuutin ajan, mutta sen sijaan paistettavien perunoiden kannattaa antaa kiehua vedessä 20 minuutin ajan. Hyvä niksi lisämaun saamiseksi on myös antaa perunoiden kuorien kiehua keitinvedessä perunoiden kanssa. Keittämisen jälkeen perunat paloitellaan ja paistetaan voissa.

(kuva: Fotolia)

Lue myös: Valmista mokkapaloja Suvi Teräsniskan tapaan - katso herkullinen resepti!

Lue myös: Loistava pizza syntyy ilman lihaa - katso resepti punajuuri-vuohenjuustopizzaan

Lähde: The Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat