Kuva: Shutterstock

Suomalaisten saunatottumukset listattiin - oletko sinäkin yhtä tarkka?

13.12.2018 11:15 - Henna Koste

Millainen saunamittarin asteikko on suomalaisten mieleen?

Suomalaiset rakastavat saunomista, ja joulusauna kuuluukin lähes jokaisen joulunviettoon. Opa Lumo -saunatuotteita valmistava Pisla koosti suomalaisen saunatottumukset yhteen.

Saunatuoksuissa selkeä suosikki

Suomalaiset käyttävät saunatuoksuja, ja kaksi vaihtoehtoa nousevat ylitse muiden. Koivu on ostetuin tuoksu ympäri vuoden ja vahvana kakkosena tulee eukalyptus.

Saunahunaja vaihtoehdoksi vihtomiselle

Hyvinvointirutiinit ovat aina kuuluneet saunaan. Perinteisin vaihtoehto on ollut vihtominen, joka parantaa ihon verenkiertoa, rentouttaa ja edistää aineenvaihduntaa.

Vihtomisen lisäksi osa saunojista on ottanut rutiiniksi saunahunajan. Sitä levitetään kasvoihin silmänympäryksiä varoen sekä muihin haluttuihin kehon osiin, kuten dekolteeseen ja käsivarsiin. Saunahunaja pehmentää ja ravitsee ihoa sekä rentouttaa. Saunahunajaa on saatavana eri tuoksuilla ja esimerkiksi suolalla ryyditettynä.

Puu pitää pintansa

Vaikka sisustustrendit ovat menneet monesti modernimpaan suuntaan, ostetuin saunakiulu on edelleen perinteinen puukiulu.

– Moni jättää löylyveden saunan jälkeen seisomaan, mikä lyhentää kiulujen ja kauhojen käyttöikää. Löylyvesi kannattaa aina kaataa pois, ja laittaa kiulu ja kauha kuivumaan vaikka ylösalaisin. Niin ne pysyvät pidempään hyvänä. Jos löylyveteen on lisätty saunatuoksua, saunakiulu on hyvä huuhdella lopuksi puhtaalla vedellä, neuvoo Pislan tuotepäällikkö Aila Jääskeläinen.

Mittarin kanssa ollaan tarkkoja

Kiulun lisäksi saunoissa ehdoton vakiovaruste on lämpömittari. Yksi asia ohjaa suomalaisten mittarin valintaa.

– Suomalaiset haluavat, että saunan lämpömittarissa asteikko näyttää lämpötilat 20 asteen välein: 20, 40, 60, 80, 100, 120. Saunan lämpötiloja on totuttu hahmottamaan näiden kautta. Olemme kokeilleet välillä eri logiikalla toimivia asteikkoja, mutta perinteinen asteikko on suomalaisille selvästi tärkeä. Siitä tiedetään varmasti, milloin sauna on itselle mieluisan lämpöinen, Jääskeläinen sanoo.

Lue myös: Tutkimus selvitti: Saunomisella todella on uskomattomia terveyshyötyjä

Kilpailut

Uusimmat