Kuva: Shutterstock

Miten lapsen valehteluun kannattaa reagoida? Kokeile hyödyllisiä vinkkejä

27.03.2019 08:15 - Senni Loikala

Lasta ei kannata syyttää valehtelusta tai painostaa kertomaan totuutta, kerrotaan uutuuskirjassa.

Vanhempia voi mietityttää, miten lapsen valehteluun tulisi reagoida. Mitä ihmettä? Opi ymmärtämään lapsesi mieltä -kirjassa painotetaan, ettei lasta kannattaisi syyttää valehtelusta tai painostaa kertomaan totuutta. Tämä voi vain pahentaa tilannetta.

Lasta voi jännittää totuuden kertominen, jos hän pelkää vanhemman reaktiota tai rangaistusta. Vanhemman kannattaa tehdä selväksi, että lapsi voi luottaa aikuisen reiluuteen ja siihen, että lasta rakastetaan hänen tekemistään virheistä huolimatta.

Jos lapsi vaikuttaa olevan melkein valmis tunnustamaan, kannattaa vanhemman auttaa lasta tilanteen yli. Jos lapsi on esimerkiksi tehnyt lastenhuoneen seinään reikiä, mutta ei tunnusta tekoaan, voi vanhempi muotoilla asian kirjan mukaan tähän tyyliin: ”Onpas tässä nyt pulma… Mitähän kummaa… Jaa-a. Jos vain saisin tietää, mistä nämä reiät ovat tulleet, en kyllä olisi vihainen. Muistaakohan joku väärin tässä? Sellaistakin voi sattua. Mietin vain, miten ne saataisiin korjattua. Ei sinusta olisi siinä apua?

Valehtelevalle lapselle kannattaa antaa mahdollisuus perääntyä, jos tilanne ei ratkea hyvässä hengessä. Lapselle kannattaa sanoa, että hän voi kertoa myöhemmin, jos hän muistaa asian eri tavalla.

On hyvä muistaa, ettei pienten lasten kohdalla valehtelu ole tarkoituksellista. Kyse on eräänlaisesta uskottelutilasta. Lapsi ei välttämättä hahmota, että hän esimerkiksi söi vanhempien karkkikätkön ja syytti siitä sisarustaan.

Vanhemmasta voi tuntua, ettei hän luota lapseensa valehtelun jälkeen. Lapselle on kuitenkin tärkeää ilmaista ja näyttää myöhemmin, että luottamus on palautunut.

Lapsen valehtelussa on myös hyvä puoli: se on merkki oivalluksesta, ettei kukaan näe hänen mieleensä.

Mattila, L. & Rantala, J. Mitä ihmettä? Opi ymmärtämään lapsesi mieltä. Gummerus. 2019. 

Lue myös: Nirsoileeko lapsi ruokaillessa? Tee kaksi helppoa muutosta, suosittelee asiantuntija

Kilpailut

Uusimmat