Kuva: Shutterstock

Opeta lapselle vastuullista rahankäyttöä - ammattilaiset vinkkaavat parhaat tavat

06.04.2019 16:15 - Milena Raappana

Raha ei saa olla lapsille näkymätön asia.

Rahasta puhuminen lapsille voi tuntua turhalta tai hankalalta. Kuitenkin kun lapsi saa tarpeeksi ajoissa neuvoja ja harjoittelua talousasioihin, on hänen helpompi käsitellä rahaa tulevaisuudessa. Ammattilaiset neuvovat, miten rahasta kannattaa puhua ja miten sitä voi tuoda luontevasti esiin.

Raha ei saa olla näkymätön asia

Vanhempien pitäisi rohkeasti puhua lastensa kuulleen raha-asioista, jotta keskustelua ja kysymyksiä syntyisi lasten suusta. Esimerkiksi lapsille voi kertoa, mikä pankkikortti on eikä se ole loputon rahasampo, jolla voi ostaa koko maailman. Edukate-yrityksen toimitusjohtaja Chris Whitlow sanoo, että tällaiset hetket ovat myös oivallisia tilaisuuksia selittää lapsille ero sen välillä, mitä tarvitsee elääkseen ja mikä on vain mielihaluja.

Anna lapsella rahaa, jolla hän voi harjoitella

-Lasten on helppo harjoitella rahan käyttöä käteisellä, koska se on käsinkosketeltavaa. Voit konkreettisesti nähdä, kun sitä on ja kun sitä ei ole, sanoo Gwen Tulin, Brain Arts Production -yrityksen perustaja ja luova johtaja.

Tulin ehdottaa, että vanhempi voi esimerkiksi nostaa rahaa automaatista lapsen kanssa ja käyttää sen ruokakaupassa yhdessä. Tämä konkretisoi ajatuksen rahan käytöstä. Sen jälkeen voikin siirtyä enemmän abstrakteihin asioihin.

Jos rahan antaminen lapselle tuntuu epämukavalta, kannattaa yrittää miettiä luovia ratkaisuja. Esimerkiksi paperista voi askarella seteleitä, jossa on lapsen oma kuva ja antaa niitä kotitöiden ja muiden askareiden suorittamisesta. Myöskin tunnetason toiminnasta voi palkita lasta esimerkiksi, jos lapsi käyttäytyy hyvin sisarustensa seurassa.

Älä turhaannu rahasanastosta

Lasten säästöalustan Goalsetterin perustaja ja toimitusjohtaja Tanya Van Court sanoo ymmärtävänsä, miksi vanhemmat kokevat rahasta puhumisen lapsille hankalana. Rahasanasto on kimuranttia. Tämän takia Goalsetter on luonut sanakirjan, jossa selitetään rahaan liittyviä sanoja tv-sarjojen, elokuvien ja laulunsanojen kautta.

Muista selittää, että rahalla voi auttaa myös muita

Rahasta puhuttaessa lapsen kanssa, on hyvä kertoa myös, että osa ihmisistä on etuoikeutetumpia kuin muut.

-Emme halua opettaa lapsille pelkästään rahan kohdentamista itselle tärkeisiin asioihin, vaan myös sen antamista ihmisille, joilla ei ole itsellään paljon mitään, Van Court sanoo.

Whitlow muistuttaa, ettei ole olemassa yhtä täydellistä tapaa opettaa lapsille rahankäyttöä, vaan tärkeää on opettaa lapsille valppautta talousasioihin tulevaisuutta varten.

Lue myös: Säästä rahaa helposti - 8 konkreettisen vinkin avulla onnistut

Lue myös: Säästä 10 000 euroa vuodessa - suomalaisen varallisuusvalmentajan täsmävinkit

Lähde: HuffPost

Kilpailut

Uusimmat