Kuva: Shutterstock

Miten uusiokäytät vanhat vaatteet? Suomalaiset käsityöalan ammattilaiset antavat helpot niksit

19.05.2019 10:15 - Katariina Auvinen

Esimerkiksi farkkutakista tuunaat hetkessä muodikkaan joko koruilla tai värikkäällä villalangalla.

Tuttu ongelma, kaapissa lojuu hieman elähtäneitä trikoopaitoja, villapaitoja, jossa on pieniä reikiä, farkkuja, -takkeja sekä keittiössä säilykepurkkeja. Ihmiset haluavat uusiokäyttää entistä enemmän muun muassa kodintekstiileitä ja vaatteita, jotta niitä ei tarvitsisi heittää pois. Tällainen mielikuva on myös käsityöalan ammattilaisilla. 

Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksen kädentaitopalvelu Näprän keskusvastaava Marja Peltola kertoo, että trendi näkyy heilläkin. Hän kannustaa ihmisiä uusiokäyttämään erityisesti tekstiilejä.

- Miesten kauluspaidoista saa ommeltua muun muassa kassin tai vaikkapa pöytätabletteja. Usein miesten kauluspaidoissa on todella hyviä materiaaleja, jonka vuoksi on aivan hulluutta heittää ne pois, Peltola kertoo. 

Katso yksi uusiokäyttömahdollisuus alta. 

Peltolan mukaan trikoopaidat kannattaa leikata kuteeksi ja niistä voi virkata koreja tai mattoja. Jos esimerkiksi farkkutakin haluaa tuunata, hän kirjoisi neulepistoilla ja värikkäällä langalla takkiin kuvioita. 

Vantaan aikuisopiston käsityön suunnitteluopettaja Ulla Särkinen kertoo, että heidänkin opistonsa kursseilla näkyy vahvasti käsityötrendin nouseminen suosioon erityisesti nuorten keskuudessa. 

- Meille ilmoittaudutaan paljon ompelukursseille, koska halutaan itse tehdä jotain. Ihmiset ovat kiinnostuneet paljon kierrätysmateriaaleista ja vaatteiden tuunaaminen on hyvin vahvasti myös esillä, Särkinen kertoo. 

Kotoa jää ylitse esimerkiksi säilykepurkkeja, joista pystyy näppärästi askartelemaan itselle vaikkapa nuppineulatyynyn seuraavia projekteja silmällä pitäen. Ohjeen pääset katsomaan esimerkiksi täältä. 

Ideoista todeksi -yrityksen äiti on Ruovedeltä kotoisin oleva Paula Saarela, joka mielellään tuunaisi vanhasta farkkutakista uudenveroisen värikkäiden villalankojen avulla. Vastaavasti hän voisi kuvitella ompelevansa vanhoista farkuista esimerkiksi koristetyynyjä. 

- Jos haluaa tuunata jotain luonnosta itselle, voi esimerkiksi kerätä koivujen pieniä ja taipuisia oksia, josta saa upean risukranssin. Siihen ei tarvitse muuta kuin risuja ja rautalankaa. Rautalangalla kieputetaan kranssiin muoto ja sen jälkeen sen voi koristella vaikkapa kävyillä, Saarela vinkkaa. 

Se, mistä ei todellakaan kannata tuunata mitään, ovat VHS-kasetit. Muutama vuosi sitten oli vallalla trendi, että VHS-kasettinauhasta punottiin mattoa tai virkattiin erilaisia koristeita, mutta niitä Saarela ei käyttäisi. 

- Niitä ei suositella käytettäväksi enää, koska ne ovat myrkyllisiä ja sisältävät haitallisia ainesosia, hän sanoo. 

Jos haluat koristella oman fakkutakkisi väliaikaisesti, se onnistuu vaikkapa kirpputorilta ostetuilla korvakoruilla. Katso video alta. 

Lue myös: Onko helpompaa nähty? Värjää kananmunat upeiksi katseenvangitsijoiksi kotoa löytyvillä ainesosilla

Lue myös: Upea Instagram-tili esittelee minikakkuja - katso kuvakooste!

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat