Kuva: Shutterstock

Tee vesileikeistä turvallista perheen pienimmille: 4 tärkeää turvaohjetta jokaiselle vanhemmalle

29.06.2019 08:15 - Karoliina Kotala

Uimataidottomat taaperot viihtyvät muiden tavoin kesällä vedessä, joten vanhemman on huolehdittava pienimpienkin turvallisuudesta.

1-4-vuotiailla lapsilla hukkuminen on valitettavasti yksi yleisimmistä kuolinsyistä. Pienet taaperot kuitenkin ovat isompien sisarusten tavoin usein veden äärellä nauttimassa viilennyksestä siinä missä muutkin. Jokaisen uimataidottoman lapsen vanhemman onkin hyvä tietää elintärkeät turvaohjeet, jotta vedessä leikkiminen olisi turvallista.

Tunnista hukkumisen merkit

Toisin kuin elokuvissa usein annetaan ymmärtää, hukkuva ei yksi tai kilju apua, vaan hukkuminen on nopea ja äänetön. Yleensä hukkuva vain katoaa pinnan alle huomaamatta eikä tule enää pintaan. Se on tärkeä ymmärtää, jotta vanhempi todella osaa seurata tarkasti lapsensa vesileikkejä.

Älä luota vesileluihin

Erilaiset uimapatjat tai uimarenkaat ja muut kelluvat vesilelut ovat todella leluja eivätkä estä lastasi hukkumasta eikä niihin kannata luottaa. Ei edes kellukkeisiin. Ainoastaan pelastusliivin tehoon voi luottaa ja se onkin oltava lapsella aina päällä veneessä oltaessa ja sen voi hyvin laittaa lapsen päälle myös rantaleikkeihin. Silti vanhemman on tärkeä pitää uimataidotonta lasta jatkuvasti silmällä.

Pysy aina vieressä

Valitettavasti hukkuminen on nopea onnettomuus, joten katsetta ei voi kääntää lapsesta edes hetkeksi rannalla tai uima-altaalla. Pysy siis koko ajan pienen lapsen lähellä käsivarren mitan päässä olipa hän missä vedessä tahansa, myös kylpyammeessa. Jokaisen vanhemman on myös tärkeä opetella hukkuvan lapsen elvytystä, joten esimerkiksi ensiapukurssi on mainio vaihtoehto.

Huolehdi muukin hyvinvointi

Veden äärellä viihdytään usein helteisenä kesäpäivänä, jolloin lämpö ja aurinko aiheuttavat muitakin terveysriskejä. Muista suojata lapsesi palamiselta UV-suojavaatteilla ja tarvittaessa mineraaliaurinkorasvalla, joka ei sisällä kemikaaleja. Tarjoa lapsellesi tarpeeksi juotavaa ja suolaista syötävää ja katso, ettei hän läkähdy kuumassa. Koko päivää pientä lasta ei voi kannata auringossa pitää.

Lähde: Good Housekeeping

Lue myös: Äidin uskomattomat refleksit pelastivat lapsen hengen - katso hurja video

Kilpailut

Uusimmat