Kuva: Shutterstock

Voiko puistoviiniä nauttia muovimukista hyvällä omallatunnolla? Suomalainen sommelier kertoo

24.06.2020 17:45 - Reija Saarinen

Taneli Lehtosen mukaan viinilaseilla on väliä, mutta asiasta ei silti kannata ottaa liikaa stressiä.

Suomea ei ole totuttu pitämään viinimaana, mutta siitä huolimatta meilläkin on juotu hienoja viinejä jo 1900-luvulla. Sen jälkeen tosin alkoi pieni alamäki, kunnes 1980-luvulla viinibuumi nosti taas päätään. 

Etenkin valkoviineistä tuli tuolloin Suomessa suosittu juoma. Vähitellen myös kuohuvat ja punaviini vakiinnuttivat paikkaansa.

Ravintola Murun sommelierinä toimivan Taneli Lehtosen mukaan viinikulttuuri on muuttanut muotoaan jatkuvasti, mutta silti on olemassa muutamia sellaisia "virheitä", joita suomalaiset yleensä viinin suhteen tekevät. Yksi liittyy vahvasti sosiaalisiin paineisiin. 

- Suomalaiset tekevät usein sen virheen, että he unohtavat nauttimisen ja keskittyvät liikaa ympärillä oleviin asioihin ja sosiaalisiin paineisiin siihen liittyen. Viinin nauttimisen pitää olla hauskaa ja sitä kannattaa tehdä ennen kaikkea hyvässä seurassa. On hyvä muistaa se, että viinin arviointi on esimerkiksi sellainen asia, että se kuuluu kilpa-areenoille, ei kotipöytään, Lehtonen muistuttaa. 

Kuten eri olutlaaduille, myös viineille on olemassa omat lasinsa. Mutta onko sillä oikeasti väliä, millaisesta lasista juomansa nauttii? Kyllä sanovat asiantuntijat. Oikeanlainen lasi tuo esiin aromit ja parantaa näin ollen nautintoa kokonaisvaltaisesti. Samoilla linjoilla on Lehtonen, mutta toteaa myös, että vähemmälläkin lasimäärällä pärjää.

- Lasilla on tietenkin aina väliä ja monet yritykset tarjoavatkin mitä mahtavimman kokoelman erilaisia laseja. Joiltain löytyy jopa eri laseja eri maiden, eri lajikkeiden ja eri viinien nauttimiseen, joten jos haluaa panostaa, sekin on mahdollista. Jos kuitenkin haluaa päästä helpommalla, kannattaa hankkia esimerkiksi jonkun tunnetun tuottajan hyvä tasting-tyylinen lasi, jota usein käytetään kansainvälisissä kilpailuissa. Siitä voi nauttia kaikenlaisia viinejä, Lehtonen vinkkaa. 

Mutta miten on sitten kesäisen puistoviinittelyn laita? Onko mukanaan kannettava aina lasista viinilasia, vai voiko viinin nauttia myös muovimukista?

- Ehdottomasti voi. Valitettavasti joskus käy niin, että keskitytään liikaa itse välineistöön sen sijaan, että keskityttäisiin siihen mitä tarjotaan ja minkä kanssa. Näissäkin tilanteissa on hyvä muistaa se, että seura on tärkein ja viini kuin viini maistuu aina paremmalta hyvässä seurassa, oli sitten kädessä muovimuki tai viinilasi, Lehtonen päättää.

Lue myös: Olutlasi tulee aina huuhdella ennen käyttöä - asiantuntija kertoo miksi

Lue myös: Olet luultavasti aina kaatanut oluen lasiin väärin - oikealla tavalla vältät turvotusta

Lue myös: Oletko vannoutunut viininjuoja? Katso mitkä oluttyypit sinun kannattaa ottaa haltuun

Kilpailut

Uusimmat