Kuva: Shutterstock

Astianpesukoneen puhdistusväli saattaa yllättää - katso asiantuntijan vinkit oikeanlaiseen pesuun

22.11.2020 10:15 - Reija Saarinen

Asiantuntijan mukaan lika ja roiskeet kannattaa pyyhkiä heti.

Pesukone kuuluu monen suomalaiskodin perusvarusteisiin. Sen säännöllinen puhdistaminen saattaa kuitenkin jäädä arjen kiireiden keskellä. Fakta on kuitenkin se, että säännöllisessä käytössä oleva pesukone tulisi puhdistaa vähintään kerran kuukaudessa.

- Jos konetta käytetään ahkerasti, se tulisi puhdistaa vähintään kerran kuukaudessa. Lika ja roiskeet kannattaa pyyhkiä heti, koska ne lähtevät silloin helpoiten pois. Jos astinpesukone haisee pahalta tai astiat eivät peseydy kunnolla, syynä on luultavasti juuri astinpesukoneeseen kertynyt lika ja kalkki ja silloin kannattaa viimeistään ryhtyä puhdistushommiin. Koneen puhdistaminen kunnolla on tärkeää, sillä huoltamattomuus vaikuttaa väistämättä astianpesukoneen käyttöikään, kertoo rakennusyhtiö JM Suomen vastuukorjauspäällikkö Jenna Hakku.

Lähtiessä puhdistamaan astianpesukonetta on tärkeää tutustua huolellisesti koneen huolto-ohjeisiin. Puhdistukseen on Hakun mukaan tärkeää käyttää vain koneen puhdistukseen tarkoitettua ainetta, eikä esimerkiksi käsitiskiainetta.

- Käsitiskiaine vaahtoaa ja voi pahimmillaan rikkoa koko astianpesukoneen, Hakku muistuttaa.

Asiantuntijan vinkit koneen oikeaoppiseen pesuun näet alta:

Mikäli koneessa on astioita, ota astiat ensin pois.

Tutustu koneen huolto- ja käyttöohjeisiin

Ota tiskikoneen alakori pois, jos mahdollista – näin pääset helpommin puhdistamaan konetta.

Irrota siivilät ja suihkuvarret, pese ne ja laita takaisin. Laita myös alakori takaisin.

Pyyhi tiivisteet sekä koneen ulkosivu. Jos koneen pesutilassa on havaittavissa rasva- ja kalkkisaostumia, laita pesuainelokeroon konetiskiainetta ja pese kone ilman astioita pesuohjelmalla, jonka lämpötila on mahdollisimman korkea. Suositeltavaa on myös välillä pestä kone erityisillä astianpesukokoneiden puhdistusaineilla, jotta koneen pesuteho pysyisi hyvänä.

Parhainta huoltoa on pitää kone puhtaana, mutta jos siihen tulee toimintahäiriö, voi sen koittaa selvittää itse käyttöohjeiden ja vikailmoitusten antamien koodien avulla. Vikakoodi tulee näyttöön, jonka jälkeen katsotaan ohjekirjasta mitä se tarkoittaa ja mitä tulee tehdä. Jos toimet eivät auta, pyydä paikalle ammattilainen.

Lue myös: Tiesitkö, että voit käyttää spagettia kynttilän sytyttämiseen? Yllättävä niksi sekoitti somen

Lue myös: Tee itse ekologiset joulukoristeet kuuseen - neljä yllättävää ideaa

Kilpailut

Uusimmat