Kuva: Shutterstock

Trendikkäimmät maalisävyt listattiin - suomalaisilla erityinen haaste maalin valinnassa

17.01.2021 18:15 - Henna Koste

Trendianalyytikko Susanna Björklund jakaa inspiroivia ideoita, joilla kodin ilme muuttuu helposti, mutta tehokkaasti.

Monet ovat viettäneet viime kuukausina enemmän aikaa kotona kuin tavallisesti. Neljän seinän sisällä oleskelu saattaa aiheuttaa monissa meistä myös sisustuskuumetta. Trendiasiantuntija Susanna Björklund kertoo K-ryhmän tiedotteessa, millaisia ovat tämän hetken kuumimmat maalisävyt. 

Trendianalyytikko Björklund poimi K-Raudan omalle merkille, Cellolle, 50 maalisävyn kokoelman helpottamaan sävyn valintaa. Kokoelmasta nostettiin erikseen 20 erityisen ajankohtaista trendisävyä. Mukana on hyvin vaaleita, murrettuja, tummia ja kirkkaita sävyjä, joista erilaisia yhdistelmiä syntyy paljon. Björklund kehottaa luottamaan maalisävyä valitessa omaan makuun ennemmin kuin yleisiin trendeihin.

”Suunnittelin maalisävykokoelman hyvin intuitiivisesti. Mietin, mitkä sävyt ja yhdistelmät tuntuvat tuoreilta ja ajankohtaisilta. Seuraan työkseni koko muotoilun kenttää ja myös vaatemuodin ilmiöt inspiroivat kokoelmaa. Voimakkaat värit ovat yhä ajankohtaisia, mutta nyt mennään superkirkkaista kohti murrettuja sävyjä. Toffee, kellanruskea, harmaanvihreä ja oliivinvihreä miellyttävät edelleen. Neutraaleihin sävyihin voi rohkeasti yhdistää kirkkaita. Tehosteväreiksi suosittelen voimakasta pinkkiä tai kellanvihreää", hän sanoo. 

Inspiroivia ideoita

Björklund kannustaa, ettei maalaamista kannata ottaa liian vakavasti - voihan värin vaihtaa, jos siihen kyllästyy. Makuuhuoneeseen asiantuntija kannustaa kokeilemaan syviä, rikkaita sävyjä, kuten tummaa vihreää, sinistä, ruskeaa tai viininpunaista. Hän muistuttaa myös maalien monipuolisesta käytöstä niin kalusteiden kuin esimerkiksi pelkkien listojen maalaamisessa. Telan varteen tarttuminen voi olla ratkaisu myös tilajakoon.

”Sängyn taakse voi maalata sängynpäädyn. Seinä on mahdollista maalata puoliksi kahdella eri värillä. Eteisessä tai vessassa voi yhdistää tehosteosiot maalaamalla värin katon kautta toiselle puolelle”, hän kertoo.

Kaikenkokoisissa huoneissa voi käyttää maun mukaan kaikkia värejä, mutta maalisävyä on hyvä testata eri valaistuksissa. Sama sävy voi näyttää nimittäin erilaiselta luonnonvalossa, keinovalossa ja pimeässä illassa.

”Suomessa valon vaihtelu on erityinen haaste. Hennoilla pastellisävyillä maalattu seinä saattaa näyttää valkoiselta hämärässä, ja joidenkin sävyjen hehku sammuu silloin tunkkaisen harmaaksi. Maalisävyn väri vaihtelee senkin mukaan, mitä vieressä näkyy. Esimerkiksi kalusteiden ja tekstiilien värit vaikuttavat maalatun seinän ilmeeseen. Väreillä on aina suhde keskenään”, vinkkaa Björklund.

Susanna Björklundin kuratoimat 20 trendisävyt. (kuva: K-Ryhmä)

Lue myös: Suunnittelija Jutta Kuure tukee suomalaista työtä, vaikka jopa yritysneuvojat kehottivat toisin

Lue myös: Suomalaiset ja ulkomaalaiset muotimerkit laajentavat sisustustuotteisiin - viimeisimpänä Gina Tricot

Kilpailut

Uusimmat