Kuva: Shutterstock

Niksi-Pirkan viisi suosituinta välinettä kautta aikojen - arvaatko jo?

08.06.2021 09:15 - Henna Koste

Suomalaiset ovat osoittaneet olevansa kierrätyksen ystäviä. Parhaat niksit eri vuosikymmeniltä poimittiin yhteen.

Sukkahousut tuntuvat olevan loppumaton inspiraation lähde suomalaisille, kun kysytään ideoita uusiokäyttöön. Näistä vinkeistä timanttisimmat ja ehkä myös oudoimmat on julkaistu Pirkka-lehden legendaarisella Niksi-Pirkka-palstalla. Niksejä palstalla on julkaistu vuodesta 1974 lähtien. Suomalaiset ovat ehdottaneet palstalle yli 100 000 niksiä, joista on julkaistu yli 40 000. Vanhoja niksejä lukemalla on helppo havaita, että vastuullinen kuluttaminen ja kierrättäminen ovat olleet suomalaisilla hallussa jo 70-luvulla, todetaan K-ryhmän tiedotteessa. 

Niksi-Pirkka-palstalla julkaistuissa nikseissä esiintyy lähes 2 000 eri välinettä. Eniten palstalla ovat näkyneet sukkahousut, muovipussi, matkapuhelin, sukka ja muovipullo. Nikseihin löytävät usein nopeasti tiensä myös kokonaan uudet välineet, kuten selfiekeppi.

K-ryhmä poimi niksejä eri vuosikymmeniltä. Oletko kokeillut näitä?

1974:

Hullunkuriset perheet -pelikorteista häviää lasten leikeissä helposti kortteja, eikä uutta pakkaa raaski ostaa vähän väliä. Minä leikkaan lapsille kuvia maitotölkeistä. Näin he oppivat pelatessaan tuntemaan eläimiä, kasveja ja sieniä.

1978:

Uuden tiskiharjan ostettuasi pane entinen palvelemaan WC-harjana. Parempaa tuskin löydät, ja markkojakin säästyy.

1983:

Jos haluat välttää arimpien vaatteidesi nuhrautumisen vaatekaapissa, ota iso muovikassi, tee pohjaan reikä ja pistä ripustin siitä läpi. Näin pussi jää suojaamaan vaatetta.

1987:

Ennen kuin heität roskiin tai kaatopaikalle kananmunakennoja, pieniä lasipurkkeja, lankarullia, keittiöpaperirullan hylsyä yms., kysy lähimmästä tarhasta tai päiväkerhosta, tarvitaanko siellä ilmaista askartelumateriaalia. (K-ryhmä lisää, ettei nykyään kannata muutenkaan heittää roskiin, vaan kierrättää jo XX K-ruokakaupan yhteydessä löytyvässä Rinki-kierrätyspisteessä.)

1990:

Kun teen kaupan pakastepuolukoista survosta, nuijin puolukat pussissaan ja leikkaan ja tyhjennän pussin vasta sitten. Säästyy tiskiltä nuija ja kokki.

1996:

Juustosta jää lopulta jäljelle niin pieni pala, ettei sitä voi raastaa eikä viipaloida. Purista se valkosipulipusertimella, niin saat hyvää käyttötavaraa esim. lämpimän leivän päälle tai salaatin joukkoon.

2001:

Piirakkaa leipoessa et tarvitse erillistä astiaa voin sulatukseen, kun laitat voin suoraan piirakkavuokaan ja lämmität vuoan. Säästät astian, työvaiheen, aikaa ja sähköä.

2004:

Nuudelipusseista jää ylimääräisiä maustepusseja. Kun kaadat ylimääräiset mausteet sirottimeen, saat uutta makua makaroneihin.

2011:

Nykyauton mittariin saa eri näyttöjä. Laita oletusnäytöksi polttoaineen kulutus sadalla kilometrillä, niin säästät ajaessasi polttoainetta ja luontoa, kun seuraat kulutusta ajaessasi.

2019:

Kesäaikaan paras pefletti on raparperin lehti. Käytön jälkeen kompostiin!

2021:

Joku kaunis päivä maskeja ei ehkä enää tarvita. Säästä yksi kangasmaski riippumatoksi Barbielle, ja ehkä toinen Kenillekin.

Lue myös: Tamponi avuksi kynsilakan poistoon - nerokkaasta niksistä tuli nettihitti, katso

Lue myös: Korjaa rikkoontunut vetoketju alle minuutissa - suutarin vinkistä nettihitti

Kilpailut

Uusimmat