Kuva: Shutterstock

Onko koiralla lämpöhalvaus? Eläinlääkäri neuvoo tunnistamaan oireet ja antamaan ensiapua

28.06.2022 20:15 - Senja Rapila

Tyypillinen paikka lämpöhalvauksen saamiselle on kuuma auto, jossa lämpöhalvaus voi kehittyä hyvinkin nopeasti.

Hellekeleillä jokaisen koiranomistajan tulisi huolehtia lemmikkinsä voinnista erityisen tarkasti, nimittäin kuumalla säällä vaanii lämpöhalvauksen riski. Eläinlääkärikeskus Sovetin eläinlääkäri Maarit Luukkainen kertoo Voice.fi:n haastattelussa, mitkä asiat johtavat koiran lämpöhalvaukseen.

- Koira voi saada lämpöhalvauksen, jos sille ei anneta mahdollisuutta poistaa lämpöä tarpeeksi kehostaan (juoma, varjo, ilmavirta, viileä alusta). Tyypillinen paikka lämpöhalvauksen saamiselle on kuuma auto, jossa lämpöhalvaus voi kehittyä hyvinkin nopeasti.

Luukkainen kertoo, että lämpöhalvauksen oireita ovat: voimakas läähättäminen, nopeutunut hengitys, kuolaaminen, ensin punaiset (normaalia tummemmat) ja kuivat limakalvot, jotka tilan pahetessa muuttuvat normaalia vaaleammaksi, tajunnan aleneminen, pahimmassa tapauksessa kouristelut ja jopa kooma. Myös ripulointia ja oksentelua voi esiintyä.

Entä missä vaiheessa pitää olla yhteydessä eläinlääkäriin, jos epäilee koiran saaneen lämpöhalvauksen?

- Jos koiran tajunta tai reagointi ihmisiin on heikentynyt ja hengitys nopeaa, suosittelen heti ottamaan yhteyttä eläinlääkäriin. Jos kotona on pikakuumemittari, voi koiran lämmön mitata peräsuolesta. Jos lämpö on yli 40 astetta, on otettava yhteys pikimmiten eläinlääkäriin.

(kuva: Shutterstock)

Ensiapuna koiran voi kastella haalealla vedellä.

- Vesi ei saa olla kylmää, koska tämä supistaa pintaverisuonia ja heikentää lämmön poistumista kehosta. Suosittelen tämän jälkeen heti yhteydenottoa tai viemistä eläinlääkäriin. Autossa kannattaa ilmastointi laittaa täysille matkan ajaksi tai läpiveto ikkunoiden kautta, Luukkainen neuvoo.

Koiran lämpöhalvauksen oireisiin tulee reagoida välittömästi, sillä koira voi pahimmassa tapauksessa kuolla lämpöhalvaukseen.

- Ennuste vaihtelee riippuen siitä, kuinka pitkälle lämpöhalvaus on ehtinyt edetä. Muutamissa tutkimuksissa kuolleisuus on ollut 50-56 prosentin luokkaa.

Voice.fi, Radio Nova, Iskelmä ja Kiss ovat osa Bauer Mediaa.

Lue myös: Koira onnistui saamaan tekohampaat suuhunsa - hulvattomasta videosta nettihitti

Lue myös: Naisella nerokas kikka koiran kynsien leikkaamiseen - hittivideota katsottu yli 2 miljoonaa kertaa

Lue myös: Miten avata koirankakkapussi ilman sormien nuolaisua? Viisi vinkkiä kinkkiseen pulmaan

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 25.6.2020.

Kilpailut

Uusimmat