Kuva: Shutterstock

If: Kesällä vaanivat huomaamattomat tulipaloriskit - vältä vaaranpaikat

01.07.2022 12:15 - Minttu Tikkanen

Palohälytin ei välttämättä ehdi hälyttää pihalla syttyvästä palosta tarpeeksi ajoissa.

Kesällä vietetään paljon aikaa ulkona ja pihapiirissä voikin lymytä monia paloturvallisuusriskejä, joita talvella ei tarvitse miettiä. Vakuutusyhtiö If muistuttaa tiedotteessaan, että tilanne käy erityisen vaaralliseksi silloin, kun sisällä asunnossa oleva palohälytin ei ehdi riittävän ajoissa hälyttää pihalla syttyneestä palosta. 

Moni tulipalo saakin kesällä alkunsa pihalta tai terassilta. If listaa tiedotteessaan, missä piilevät paloturvallisuuden vaaranpaikat.

1. Voi kuulostaa oudolta, mutta paljukin voi syttyä. Vaikka vedellä täytetty palju ei ole ensimmäinen, jonka ajattelisi roihahtavan liekkeihin, niinkin voi käydä. 

- Myös paljuista on lähtenyt tulipaloja. Joissain tapauksissa palju on tyhjentynyt vahingossa lämmityksen aikana ja sitten tuli on sytyttänyt ympäröivän terassin, kertoo tiedotteessa omaisuusvakuutusten tuotepäällikkö Laura Utunen.

2. Tupakan tumpeista lähtevät tulipalot eivät ole mikään uusi ilmiö, mutta niistä on silti syytä muistuttaa. Tupakat täytyisikin tumpata vain tarkoitukseen sopivaan, syttymättömään astiaan eikä esimerkiksi minnekään maastoon. On myös syytä varmistaa, etteivät tumpit jää astiaan kytemään.

3. Tarkkana grillin kanssa. Kertakäyttögrillin tulipaloriski on merkittävä, jos sen sattuu asettamaan väärään paikkaan. Kertakäyttögrilliä ei saa esimerkiksi käyttää puisella terassilla ilman alustaa, koska puu kuumenee ja voi syttyä. Syttymistä voi edesauttaa, jos terassin alle on kertynyt paljon esimerkiksi kuivia lehtiä, jotka roihahtavat helposti mukana. Siksi terassin alunenkin kannattaa siistiä ennen grillailupuuhia. If muistuttaa tiedotteessaan, että tavallistakaan grilliä ei koskaan saisi jättää pihalle valvomatta.

Myös muiden avotulten kanssa kannattaa olla tarkkana, esimerkiksi kesäilloissa poltetut lyhdyt täytyy myös muistaa aina sammuttaa pihamaalta lähdettäessä.

- Hyvä muistisääntö on, ettei jätä pihalle tai terassille mitään tulta valvomatta, Utunen sanoo.

Lue myös: Moni lataa kännykkää tavalla, jossa piilee tulipaloriski: "Tilanne voi olla hengenvaarallinen"

Lue myös: MTV: Likainen liesituuletin on tulipaloriski - niksi, jolla puhdistat sen nopeasti ja helposti

Lue myös: Asuntomurrot yleistyvät kesällä - MTV uutisoi, mihin hölmöihin tapoihin moni asukas edelleen sortuu

Lähde: STT

Kilpailut

Uusimmat