Kuva: Shutterstock

Vuoden turhake on taas valittu - löytyykö kotoasi?

08.12.2022 12:15 - Iiro Myllymäki

Suomen Luonto -lehti on jälleen valinnut vuoden turhakkeen.

Suomen Luonto -aikakauslehti on valinnut jälleen vuoden turhakkeen. Vuoden 2022 turhakkeeksi on nimetty terassilämmitin. Valinnalla lehti haluaa kiinnittää huomiota energian säästämisen tärkeyteen, sillä näin voidaan hillitä luontokatoa ja ilmastopäästöjä.

Suomen Luonto kertoo tiedotteessaan, että heti saunakiukaan jälkeen eniten energiaa kuluttavat yksittäisistä laitteista terassilämmittimet ja sähkögrillit. Lehti huomauttaa, että koska terassilämmitintä käytetään ulkona, sen tuomasta lämmöstä on iloa vain hetken ennen kuin se haihtuu.

Meneillään olevan energiakriisin takia sähkönkulutusta tulee vähentää, koska energiasta saattaa tulla pulaa etenkin talvikuukausina. Yksi keino ehkäistä liiallista sähkönkulutusta on jättää terassilämmitin ostamatta. Lämmittimien myynti on kuitenkin kasvussa, ja terassilämmittimen paikka otetaan huomioon monesti uudisrakentamisessa, kun lämmittimelle tehdään valmis asennuspaikka terassille tai parvekkeelle.

Suomen Luonto kertoo, että terassilämmittimen käytöstä aiheutuu mittavia päästöjä sähköntuotannon kautta. Jos käyttää terassilämmitintä muutaman tunnin joka ilta yhden viikon ajan, hiilipäästöt ovat samaa luokkaa kuin 24 kilometrin ajo henkilöautolla.

Aiempina vuosina vuoden turhakkeeksi on valittu muun muassa liika lihankulutus, kertakäyttögrilli, pikamuoti, muovikassi ja turkis. Suomen Luonnon toimitus valitsee vuoden turhakkeen lukijoiden ehdotuksista. Terassilämmitin on 23. vuoden turhake. Suomen Luonto -lehden kustantaja on Suomen luonnonsuojeluliitto.

Lue myös: MTV: Pyykinpesu yöllä saattaa houkuttaa, mutta naapuria se voi ärsyttää - asiantuntija kommentoi

Lue myös: Nyt huolettaa joukkoliikenteen ja joulusaunan kohtalo sähkökatkoissa - MTV kertoo, onko huoleen syytä

Kilpailut

Uusimmat