Kuva: Shutterstock

"Viini paranee vanhetessaan" - tiesitkö, että lausahdus ei useinkaan todellisuudessa pidä paikkaansa?

17.07.2023 08:15 - Minttu Tikkanen

Viineissä on eroja säilyvyyden suhteen.

Harva on välttynyt kuulemasta lausahdusta, jonka mukaan viini paranee vanhetessaan. Osittain lause onkin totta, mutta todellisuudessa useinkaan ei.

Miedommat viinit säilyttävät Alkon tiedotteen mukaan raikkaimman makunsa vain 1-2 vuoden ajan, eivätkä suinkaan parane ajan saatossa. Ne ovat siis tarkoitettuja juotaviksi melko tuoreina oston jälkeen. Väkevät viinit tosin saattavat säilyä erinomaisina jopa vuosia ostohetkestä. 

Viinimaa puolestaan muistuttaa tiedotteessaan, että myös hinta ennustaa yleensä viinin säilyvyyttä. Yleensä alle 15 euron pullot eivät saavuta myönteistä kehitystä vanhetessaan. Vasta jonkin verran kalliimpia viinejä saatetaan säilyttää maun kehittymistä varten. Viinimaa suositteleekin juomaan halvemman viinipullon noin kolmen vuoden sisällä etiketissä mainitusta vuosiluvusta.

Viinin säilyvyyteen vaikuttaa myös säilytystapa. Alkoholijuomia tulisi säilyttää mieluusti pimeässä, viileässä ja tasalämpöisessä paikassa Alkon ohjeistuksen mukaan. Pullot, joissa on luonnonkorkki tulisi säilyttää vaakatasossa, ettei korkki pääse kuivumaan. Muut pullot voi säilyttää myös pystyasennossa. Avattuna viinipullo säilyy hyvänmakuisena vain muutaman päivän.

Lue myös: MTV: Onko tipattomasta oikeasti hyötyä pysyvän muutoksen teossa? "Sillä lailla lohdullista"

Lue myös: Ravitsemussuositukset muuttuvat - lihan määrää tulisi vähentää roimasti

Lue myös: Kannattaako sokerilakko? Ovatko makeutusaineet myrkkyä? Ravitsemusterapeutti vastaa ikuisuuskysymyksiin

Lue myös: Niin sanottu sokerivero nostaa kannatustaan - kohottaisi epäterveellisten herkkujen hintaa

Lähteet: Alko, Viinimaa

Kilpailut

Uusimmat