Kuva: Jussi Häkkilä

Yksi sähkölaite keikkuu vuodesta toiseen tulipalotilastojen kärjessä - usein syynä huolimaton käyttö

01.03.2024 16:15 - Minttu Tikkanen

Sähkölaitteesta alkaneiden tulipalojen määrä väheni ilahduttavasti edellisvuodesta.

Viime vuonna sähkölaitteista sai alkunsa 2260 tulipaloa, kertoo muun muassa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes. Määrä väheni edellisvuoden 2400 palosta hieman. 

Sama laite kuitenkin keikkuu vuodesta toiseen sähkölaitepalojen tilastojen kärjessä. Suuri osa sähkölaitepaloista saa alkunsa huolimattomasti käsitellystä sähköliedestä tai -uunista. Viime vuonna jommasta kummasta näistä palon sai alkunsa jopa 860 tulipaloa.

Se on moninkertaisesti enemmän kuin listan muiden aiheuttajien määrä, sillä esimerkiksi valaisimet aiheuttivat 189 paloa, sähköjohdot ja kaapeloinnit 112, sähkökiukaat 98, mikroaaltouunit 81, pyykinpesukoneet 61 ja kylmälaitteet 48 sekä pienelektroniikan akut tai laturit 65 paloa. Sähkölaitteesta alkunsa saaneissa paloissa menehtyi viime vuonna yhteensä 13 ihmistä.

Usein sähkölaite ei kuitenkaan välttämättä itsestään vailla syytä syty, vaan ihmisen oma, huolimaton toiminta vaikuttaa laitteen syttymiseen. Tämä pätee myös liesi- ja uunipaloihin. Usein esimerkiksi kuumalle liedelle voi jäädä jotain syttyvää, liesi voi jäädä päälle asunnosta poistuttaessa tai lapsi tai lemmikki pääsee vääntelemään lieden nuppeja. Liettä tai uunia ei koskaan saisi jättää valvomatta ja lieden ympäristö pitäisi pitää tyhjänä kaikesta syttyvästä.

Myöskään saunassa ei saisi säilyttää mitään sinne kuulumatonta. Lisää aiheesta voit lukea alta. 

Lue myös: Saunan riskit osoittautuivat traagisesti viikonloppuna - LähiTapiola neuvoo välttämään yleiset virheet

Lue myös: If: Leivänpaahtimesi nököttää todennäköisesti paikassa, jossa se voi aiheuttaa tulipaloriskin

Lue myös: Moni lataa kännykkää tavalla, jossa piilee tulipaloriski: "Tilanne voi olla hengenvaarallinen"

Lue myös: Tulipalo voi herkästi leimahtaa kesällä grillistä - moni tekee typerän virheen

Lähde: Tukes

Kilpailut

Uusimmat