Kuva: Shutterstock

Älä ota hanasta lämmintä vettä juomiseen tai ruoanlaittoon, muistuttaa THL

21.03.2024 16:15 - Reija Saarinen

Tutkimuksessa oli mukana 10 taloyhtiötä eri puolilta maata.

Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen (THL) teettämän tutkimuksen mukaan epoksihartsilla pinnoitetuista käyttövesiputkista liukeni putkiremontin jälkeen haitallista bisfenoli A -kemikaalia (BPA) taloyhtiöiden lämpimään käyttöveteen. Kylmästä, juoksutetusta vedestä bakteereita ei sen sijaan löytynyt. 

THL:n mukaan hanasta ei kannata ottaa lämmintä vettä juomavedeksi tai ruoanlaittoon.

- Hyvä yleinen ohje on, että juomiseen ja ruuanlaittoon ei pidä ottaa hanasta lämmintä vettä, vaan kylmäksi juoksutettua vettä. Vettä juoksuttamalla voi pienentää sekä putkistomateriaaleista veteen mahdollisesti liuenneiden kemikaalien että mikrobien, kuten bakteerien ja homeiden, aiheuttamia terveysriskejä, sanoo THL:n erikoistutkija Jani Koponen tiedotteessa. 

Bisfenoli A:lle altistumisella voi olla haitallisia vaikutuksia terveyteen. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSA:n arvion mukaan bisfenoli A voi vaikuttaa haitallisesti immuunijärjestelmään. 

THL:n teettämässä tutkimuksessa oli mukana 10 taloyhtiötä eri puolilta maata. Vesinäytteet otettiin sekä lämpimän että kylmän veden putkistoista vuoden 2022 lopulla.

Lue myös: Hepatiittikohu meetvurstien ympärillä paisuu - THL kertoo kymmenten joutuneen sairaalaan

Lähde: THL

Kilpailut

Uusimmat