Kuva: Shutterstock

5 vinkkiä ikkunoiden pesuun - Marttojen ohjeilla onnistut

19.05.2024 14:15 - Sanni Seppä

Ikkunat kannattaa pestä kerran tai kaksi vuodessa, kun ne alkavat näyttämään turhan likaisilta.

Lisääntyvä auringonvalo valaisee kodin, mutta paljastaa samalla myös armottomasti likaiset ikkunat. Tässä kohtaa vuotta ikkunoiden pesu voikin siis tulla tarpeeseen. 

Ikkunoita pestessä kannattaa samalla imuroida tai pyyhiä pölyt sälekaihtimista, ikkunalaudalta ja ikkunan pielistä. Pinttyneeseen likaan voi käyttää kostutettua sientä tai siivousliinaa. Vältä kuitenkin liiallista kosteutta, sillä kaihtimet voivat jäädä helposti laikukkaiksi. Tämä kannattaa tehdä ennen itse ikkunoiden puhdistamista.

Puhdistamiseen tarvitset sangon pesuliuosta varten, siivousliinan ja ikkunanpesimen ja -kuivaimen. Pesuaineeksi käy esimerkiksi käsiastianpesuaine.

Martat ovat listanneet kuusi vinkkiä, joiden avulla teet ikkunoiden pesemisestä tehokasta ja turvallista. Katso vinkit alta:

1. Pesuun kannattaa ryhtyä silloin, kun aurinko ei paista suoraan ikkunoihin. Auringon lämpö voi kuivattaa lasipinnan kesken pesun.

2. Samoin kuin sälekaihtimiin, myös verhoihin tarttuu pölyä. Verhot kannattaa siis ravistella ulkona tai vaihtoehtoisesti pestä. Näin juuri pestyihin ikkunoihin ei pääse heti tarttumaan pölyä.

3. Kostuta ikkunat kostealla liinalla tai ikkunanpesimellä, ja pese ikkunat tasaisin yhdensuuntaisin vedoin. Muista kuivata kuivain siivousliinaan ennen seuraavaa vetoa. 

4. Jos pesuvesi menee kovin likaiseksi, vaihda sen tilalle puhdasta pesuvettä. 

5. Ikkunoita ei kannata pestä jakkaran päällä kiikkuen, sillä silloin riski tapaturmalle kasvaa. Käytä apunasi siis mieluummin tukevia tikkaita ja varrellista ikkunanpesintä.

6. Kuivaa lopuksi ikkunan reunat ja nurkat esimerkiksi talouspaperilla tai siivousliinalla. 

Lue myös: Kissanomistajat tekevät usein ilmojen lämmetessä kohtalokkaan virheen: "Voi loukkaantua vakavastikin"

Lue myös: Hoida tulppaaneja oikein - ammattilaisen vinkeillä nautit niistä pidempään

Lue myös: Asiat, jotka keittiössä olisi hyvä puhdistaa viikoittain - toteutuvatko omassa siivouksessasi?

Lähde: Martat

Kilpailut

Uusimmat