Kuva: Shutterstock

Mitä suomalaiset terasseilleen haluavat? Kaksi asiaa nousi kyselyssä selkeästi ylitse muiden

12.06.2024 08:15 - Aaro Heiskanen

Suomalaiset kaipaavat terassilleen hyvän kesäkeittiön sekä näkösuojaa.

K-Raudan toteuttama Näin Suomi remontoi -tutkimus valotti, mitä suomalaiset toivovat terassilleen.

Suomalaisten terasseilla kaiken keskiössä on ruokailupaikka. Sen terassilleen halusi 72 prosenttia vastaajista. Toiseksi suosituin vastaus oli grilli, jonka terassilleen halusi 64 prosenttia vastaajista.

Hyvän ruoanlaittopisteen lisäksi suomalaiset kaipasivat terassilleen suojaa. Katoksen halusi reilu puolet (56%) vastaajista.

K-Raudan tuoteryhmäpäällikkö Outi Lehto ymmärtää tarpeen katokselle hyvin.

- Suomen kesä on kuitenkin arvaamaton, joten katokselle on käyttöä. Se suojaa niin sateelta kuin auringon paahteeltakin, Lehto kertoo tiedotteessa.

Stereotypia naapureitaan välttelevästä suomalaisesta pitänee pintansa. Oman tilan tarve näkyi kaiteiden (44% vastaajista) sekä näkösuojan (39% vastaajista) kaipuussa.

Sisustustoiveissa sukupuolieroja

Terassin koristelemisessa sukupuolierot tulevat näkyviin. Naisista selvä enemmistö (69%) tahtoi terassilleen kukkia, kun miehistä vain reilu kolmannes (35%) sanoi kukille kyllä. Sama sukupuolijako näkyi myös mattojen sekä lyhtyjen kohdalla. Muissa toiveissa vastaavia sukupuolieroja ei ole.

Lehto on kuitenkin innoissaan suomalaisten kukkahaaveista, sukupuolieroista huolimatta. Hän kokee koronavuosien nostaneen kiinnostusta kukkasomistuksia kohtaan.

- Tuntumani on, että suomalaisten kiinnostus kesäkukkia kohtaan kiihtyi koronavuosina. Myynti näyttää koronan jälkeen jääneen pysyvästi korkeammalle tasolle. Etenkin taantuman aikaan kukat ovat edullinen ja helppo tapa kaunistaa ja piristää kotia ja pihaa, Lehto kertoo tiedotteessa.

Suomalaisten lempikukat ovat pysyneet pitkän aikaa muuttumattomina. Esimerkiksi orvokit, pelargonit ja erilaiset amppelit kuuluvat terassien suosikkivarustuksiin. Nyt vaikuttaa kuitenkin siltä, että tuloaan tekee uusi suosikkikukka, daalia.

Myös terassin ulkopuolinen muoti vaikuttaa kukkavalintoihin.

- Trendit heijastuvat jonkin verran myös kesäkukkien ostajiin. Pantonen trendiväri, persikkainen peach fuzz näkyy myös kukissa. Myös leikkokukissa trendaavat tällä hetkellä puuteriset sävyt, Lehto avaa tiedotteessa.

Tietty tulos yllätti

Listan hänniltä löytyvä hyötypuutarha yllätti Lehdon. Terassilleen sitä kaipaili vain 12 prosenttia vastaajista.

- Hyötypuutarhan vähäinen suosio yllätti, sillä suomalaiset innostuivat korona-aikana viljelemään yrttejä ja erilaisia vihanneksia kotonaan. Ehkäpä ihmiset ajattelevat, että hyötypuutarhan paikka on jossain muualla kuin terassilla, Lehto miettii tiedotteessa.

Listan jumbosijan jakavat oma paikka lemmikille (10%), sekä palju tai poreamme (10%).

Lue myös: Kolme ihanaa ja helppoa koristeluideaa kesän juhliin, joilla hurmaat kutsuvieraat

Lue myös: Rakenna unelmiesi terassi – ota nämä asiat huomioon!

Lue myös: Piristä terassi tai parveke kesäkuntoon helpoin keinoin - kokosimme ihanimmat tuotteet yhteen

Lähde: Kesko

Kilpailut

Uusimmat