Asiantuntija paljasti terveysriskit: Älä lääkitse lentopelkoa alkoholilla!

30.03.2015 13:10 - Rea Tallgren

Moni nauttii napanterin tai toisen kärsiessään lentopelosta. Alkoholin nauttiminen ei kuitenkaan välttämättä ole hyvä idea lennolla.

Matkustamoturvallisuusasiantuntija Minna Ruolanto kertoo Voicelle, että lentopelkoa saattaa pahentaa alkoholia nauttimalla.

- Kun ihminen pelkää, niin hän on todella virittäytyneessä tilassa. Alkoholi ja lääkkeet taas sekoittavat elimistön omaa toimintaa, ja se on huono yhdistelmä. Lopputulos voi olla todella arvaamaton, elimistölle aiheutuu siinä eräänlainen tuplashokki, Ruolanto selittää.

Paine haastaa

Lentokoneet on paineistettu niin, että ilmanpaineet ovat erilaiset kuin maassa. Myös tämä on omiaan lisämään lentopelkoisten haasteita.

- Se on vähän kuin olisi korkeanpaikanleirillä. Ihminen pärjää siellä oikein hienosti, mutta fysiologisesti se on haastava olotila, vaikka sitä ei huomaisi.

Muista juoda vettä

Moni tietää ihon kuivuvan helposti pitkillä lennoilla. Näin ei käy pelkästään iholle, vaan ihmiskeholle muutenkin ja siksi lentokoneessa kannattaisikin nauttia runsaasti vettä. Alkoholin nauttiminen ei puolestaan ole järkevää, sillä se kuivattaa kehoa entisestään.

- Kannattaa myös huomioida, että jos pelosta tulee fyysisiä oireita ja olet turruttanut ne alkoholilla, et pysty enää havainnoimaan, mistä pelko johtuu. Kehon keinoista reagoida voisi päätellä, mikä pelottaa ja siten järkeistää pelkoa ja opetella siitä pois, Ruolanto neuvoo.

Pahimmassa tapauksessa alkoholin nauttiminen ei pelkästään tee oloa huonommaksi, vaan saattaa jopa pilata koko suunnitellun matkan.

- Kannattaa myös muistaa, että jos on yrittänyt juoda itsensä pelkäämättömään tilaan, saattaa käydä myös niin, että lento lähtee ja sinä et, Ruolanto summaa.

The Voice ja Iskelmä ovat osa SBS Discovery Radio Oy:ta.

 

 

Lue täältä lentokoneiden painajaismaisimmista matkustajista. Heidän kanssaan et halua päätyä samalle lennolle!

Kilpailut

Uusimmat