Kuva: Fotolia

Miksi sairastumme helpommin matkustellessa? 10 järkevää syytä listattiin

21.09.2017 14:45 - Senja Rapila

Matkustaessa on tärkeää pitää huolta hygieniasta. Taudit voivat tarttua matkaan mistä tahansa; kaiteista, ikkunoista, ovenkahvoista...

Eli miksi sairastumme helpommin silloin kun matkustelemme? Voit lukea Pop Sugar -sivuston listaamat syyt alapuolelta.

1. Stressi on suurin syy.

Stressi heikentää vastustuskykyä, jonka jälkeen on vaikeampi pysyä terveenä. Esimerkiksi flunssa tai muut taudit voivat iskeä reissussa, mikäli vastustuskyky on heikko.

2. Altistumme monille asioille.

Matkustaessa altistumme monille pöpöille ja bakteereille, mutta varsinkin lentokoneessa bakteerit pakkautuvat pieneen tilaan. Hengitystipat ovat suurin taudinlevittäjä ja yli kahden metrin korkeudessa, hengität sitä todennäköisimmin sisään.

3. Ilma on kuivaa.

Koska lentokoneen ilmastointi saattaa olla kovalla, lentokoneessa ilma kuivuu todella nopeaan tahtiin. Tämä aiheuttaa kuivuutta nenässä ja muissa hengitysteissä, joka heikentää kykyäsi torjua ilmassa leijuvia hiukkasia.

4. Matkustustavalla on merkitystä.

Jos lennät lentokoneella tai käytät muuta julkista kulkuvälinettä, olet todennäköisimmin kontaktissa muihin ihmisiin, jotka voivat olla kipeitä. Sinulla ei myöskään välttämättä ole mahdollisuutta poistua hänen vierestään, joten jos hän aivastaa tai yskäisee, olet tulilinjalla.

Julkisten kulkuvälineiden käsinojat ja ikkunat voivat olla myös täynnä bakteereita, jotka vain odottavat sinun kättäsi. Jos ne pääsevät käsiisi, ne pääsevät sitä kautta kasvoihisi.

5. Huonot valinnat.

Lomalla yleensä unohdamme terveelliset elämäntavat; uni saattaa unohtua tai terveellisesti syöminen. Tähän vielä alkoholin lisääminen, se kaikki heikentää vastustuskykyä.

6. Unohdat pestä kädet.

Vaikka käsien desinfiointi voi olla monella tapana matkustellessa, ei se voita kunnollista käsien jynssäystä saippualla. Joten älä unohda pestä käsiäsi!

7. Nestehukka.

Pidä huolta siitä, että juot tarpeeksi vettä. Vesi auttaa immuunijärjestelmää taistelemaan bakteereja vastaan.

8. Vitamiinien puute.

Esimerkiksi sinkin kerrotaan auttavan tartuntojen ehkäisyssä.

9. Puhdistautumisen puute.

Jos haluat pitää tarkkaa huolta hygieniastasi, kannattaa kosteuspyyhkeitä kantaa mukanaan kaiken aikaa. Aina kun istut esimerkiksi julkisissa penkillesi, pyyhi ensimmäisenä käsinojat. Sen jälkeen puhdista uudella pyyhkeellä omat kätesi. Näin voit ehkäistä tartunnat helposti.

10. Liian vähäinen uni.

Nukkuminen on tärkeää myös matkustellessa, joten pidä huoli siitä, että saat nukuttua tarpeeksi lomasi aikana.

Lähde: Pop Sugar

Lue myös: Häämatka syksyllä? 3 parasta kohdetta syyskuukausille

Lue myös: Hamstraatko kaiken ilmaisen hotellihuoneesta? 5 asiasta tunnistat olevasi stereotyyppinen turisti

Lue myös: Syöpäsairaan hävinnyt matkalaukku palautettiin upealla tavalla - nainen puhkesi kyyneliin

Kilpailut

Uusimmat