Kuva: Shutterstock

Jokapäiväiset tavat, jotka vahingoittavat hiuksiasi - Oletko sortunut?

28.03.2018 17:15 - Emmi Moilanen

Hiuksia ei tulisi föönata heti suihkun jälkeen. Toisaalta myös märillä hiuksilla nukkumaan menemistä olisi hyvä välttää.

Emme aina muista kiinnittää riittävän suurta huomiota hiustenhoitoon. Tyypillistä on, että pitkän päivän jälkeen haluamme nopeasti suihkun kautta nukkumaan, jolloin kutrien riittävän huolellinen huuhtelu tai kuivaaminen saattavat unohtua.

Insider listasi yhteen jokapäiväiset tavat, jotka vahingoittavat hiuksia.

Oletko sortunut näihin?

1. Peset hiuksesi päivittäin tai vähintään joka toinen päivä. Et ole koskaan suonut tarkempaa ajatusta hiustesi laadulle ja sille, kuinka usein kutrit todellisuudessa tulisi pestä.

2. Et huuhtele shampoota hiuksista riittävän huolellisesti. Vaikka haluaisit pitkän päivän jälkeen nopeasti suihkun kautta nukkumaan, hiusten ja päänahan huuhtelulle tulisi antaa riittävästi aikaa, jotta pesuaineet eivät kerrostu päänahkaan. Huuhtele siis kutreja päänahasta latvoihin saakka niin kauan, että et tunne sormissasi enää lainkaan pesuaineen jäämiä.

3. Käärit hiukset suihkun jälkeen pyyhkeen sisään päälaelle. Tiesitkö, että tämä tapa rasittaa niskasi lisäksi myös hiuksiasi? Pyyhkeestä ja kieputetuista hiuksista koottu ”turbaani” altistaa kutrit takkuuntumiselle. Kokeile sen sijaan kuivata hiuksesi vanhalla puuvillaisella t-paidalla, joka on huomattavasti hellävaraisempi vaihtoehto kuin karhea pyyhe.

4. Harjaat hiuksesi niiden ollessa vielä märät. Tämä tapa vahingoittaa hiuksia huomattavasti ja altistaa ne muun muassa katkeilulle.

5. Menet nukkumaan märillä hiuksilla. Märät hiukset hankautuvat tyynyä vasten ja näin ollen ovat alttiimmat takkuuntumiselle. Hiusten käsittely on seuraavana aamuna myös vaikeampaa, sillä kutrit ovat ehtineet kuivua mitä ihmeellisimpiin asentoihin.

6. Föönaat hiuksesi välittömästi suihkun jälkeen. Jos haluat vaalia hiustesi hyvää kuntoa, anna kutrien kuivua ilman hiustenkuivaajan apua niin usein kuin mahdollista. Jos aikataulusi on kuitenkin tiukka ja hiukset vaativat ehdottomasti kuivaamista, hoida muu valmistautuminen ensin pois alta ja vasta sen jälkeen käy kuontalosi kimppuun. Suihkun jälkeen olisikin hyvä malttaa odottaa ainakin tunnin ajan ennen föönin apuun tarttumista.

7. Käytät korkeinta mahdollista lämpötilaa hiusten muotoiluvälineissä. Olipa kyseessä sitten kiharrin, hiustenkuivaaja tai suoristusrauta, lämpötila tulisi pitää mahdollisimman maltillisena. Täydelle teholle väännetyt asetukset todennäköisesti vain vahingoittavat hiuksiasi, ja keskilämmön tietämillä pysytteleminen olisikin paras mahdollinen vaihtoehto.

8. Et kuivaa hiuksiasi kokonaan. Vaikka föönin käyttäminen heti suihkun jälkeen ei ole suositeltavaa, tulisi hiukset kuitenkin aina malttaa kuivata loppuun saakka. Jos lähdet ovesta ulos puolikuivilla hiuksilla, on todennäköistä, että päivän mittaan ne muuttuvat pörröisiksi ja vaikeasti käsiteltäviksi.

9. Unohdat lämpö- ja aurinkosuojan. Lämpösuojan tulisi aina olla ensimmäinen työvaihe ennen hiusten käsittelemistä kuumilla muotoiluraudoilla tai föönillä. Kesäpäivinä ja etelän lomamatkoilla useat meistä unohtavat lisäksi sen, että hiukset tulisi suojata myös auringonsäteiltä hatulla tai aurinkosuojan sisältävillä tuotteilla.

10. Käytät liikaa pesuaineita ja muotoilutuotteita. Tuotteiden runsas määrä sekä jäämät päänahassa ja hiusten pituuksissa voivat aiheuttaa sen, että hiukset rasvoittuvat nopeammin, menettävät kiiltoaan ja muuttuvat elottoman näköisiksi.

11. Et käytä hiuslaadullesi sopivia tuotteita. Jos et tiedä itse, millaiset tuotteet sopivat juuri sinun hiuksillesi, kysy neuvoa kampaajaltasi. Nyrkkisääntönä voi pitää kuitenkin sitä, että kuivat ja vahingoittuneet hiukset tarvitsevat kosteutusta ja ohuet kutrit rakastavat muotoa ja volyymia antavia hiustuotteita.

12. Pidät tiukkaa poninhäntää tai nutturaa joka päivä. Jos pidät samaa, tiukkaa kampausta joka päivä, altistat hiukset tietämättäsi myös kulumiselle ja katkeilulle. Anna siis kutreille ja päänahallesi muutamia ”lepopäiviä” viikossa, jolloin vaihdat kampauksen löysempään tai annat hiustesi hulmuta vapaana.

Lue myös: Ikävuodet vaikuttavat hiusten kuntoon paljon - lue miten

Lue myös: Nainen kuivaa hiuksensa pastasiivilällä - tulos on hämmästyttävän kaunis

Lähde: Insider

Kilpailut

Uusimmat