Kuka kotimainen artisti voisi voittaa Euroviisut? Maija Vilkkumaa vastaa

23.05.2015 09:24 - Senni Loikala

Uutta musiikkia syksyllä julkaiseva Vilkkumaa pohtii Suomen edustajan karsiutumista semifinaaleissa. Laulaja myös veikkaa, kenessä suomalaisessa tähdessä oli ainesta voittaa viisut.

Artisti Maija Vilkkumaa, 41, uskoo, että Pertti Kurikan Nimipäivät -yhtyeen esiintyminen oli keskiviikkoista viisujen semifinaalia seuranneelle yleisölle liian erikoinen pala purtavaksi. Suomen edustaja jäi vaille finaalipaikkaa.

- Normaali euroviisuäänestäjä rupeaa katsomaan finaalia odotuksella, että nyt tulee glitteriä, drag queeneja, loistoa ja korkealta laulettuja power-balladeja. He ovat saattaneet olla ihmeissään, että mitä tässä tapahtuu. Vaikka he kuinka diggaisivat, he eivät vaan pysty äänestämään siinä tunnetilassa, Vilkkumaa perustelee.

- Minua ei yllättänyt kauheasti, että he putosivat. Karsiutuminen ei kerro mistään muusta kuin, että se oli erikoinen paikka kyseiselle bändille, hän jatkaa.

Lyriikat sytyttivät

Suomen edustajan Aina mun pitää -kappaleen lyriikat ovat kuitenkin Vilkkumaan mieleen. Syksyllä uuden albumin julkaiseva artisti arvelee, ettei teksti kuitenkaan aukea samalla tavalla ulkomaalaiselle yleisölle.

- Minä tykkäsin siitä tekstistä. "Aina mun pitää" -sanonta lähti myös leviämään sosiaalisessa mediassa. Se on erittäin hyvä punk-slogan, Vilkkumaa sanoo.

- Jos kappale olisi ollut hieman melodisempi, se olisi voinut olla helpompi ymmärtää kilpailussa. Toki se ei ole punkille tyypillistä, hän jatkaa.

Anna Abreu voisi voittaa Euroviisut

Vilkkumaasta on vaikea arvioida, kuka kotimainen artisti tai yhtye voisi voittaa Euroviisut jatkossa. Hänen mukaansa Lordin vuoden 2006 viisuvoitto oli selvä kolmesta syystä: biisi oli loistava, bändin ulkonäkö aiheutti hämmästystä ja hard rock oli tuolloin pinnalla.

- Lordissa yhdistyi niin moni asia, ettei mieleen tule ketään, jossa yhdistyisi kaikki sama, Vilkkumaa sanoo.

Muusikko uskoo, ettei viisuihin hakeudu sellaisia laulajia tai yhtyeitä, joilla olisi eniten potentiaalia tuoda voitto kotiin.

- Kaikista kokeneimmat esiintyjät eivät mene viisuihin eivätkä tarttuvimpien pop-rallien säveltäjät myöskään laita biisejään kilpailuun. Niitä kuitenkin tarvittaisiin, jos aiotaan voittaa, Vilkkumaa sanoo.

- Toisaalta Ruotsin edustaja Loreen voitti mielettömän hyvällä pop-kappaleella. Kyllä Suomessa on paljonkin hyviä poppareita. Jos esimerkiksi Anna Abreu vetäisi jonkin todella tarttuvan biisin, niin hän voisi ihan hyvin voittaa.

 

Uusimmat