Kuva: Mikko Räsänen

Frederik Cheekistä: "Hyvin laskelmoitua musiikkia"

28.09.2016 09:15 - Anna Hopi

Laulaja Frederikin hittikappaleet saavat alkunsa usein keikoilta villeistä tunnelmista. Miehen mukaan musiikissa ei tarvitse aina mennä ankeimman kautta, vaan antaa yleisölle vauhtia, flirttiä ja huumoria.

Frederikillä on ainutlaatuinen suhde naisfaneihinsa. Kerroimme jo aikaisemmin, että naiset heittävät keikalla lavalle alushousujaan viesteineen, - ja että tähti säilyttää alkkareita kotonaan. Lue lisää täältä.

Nyt Reetu paljastaa, että alushousuilla on hänen fanituskultuurissaan syvällisempikin merkitys.

- Alushousuja alkoi lentää jossain uran alkuvaiheella lavalle. Poimin yhdet mukaan ja laitoin ne laukkuun, ajattelin että laitan talteen. Tajusin yhdessä vaiheessa, että kuljen ympäriinsä laukun kanssa, joka oli täynnä kalsareita, ja että jos joku näkee ne, hän pitää minua ihan pervona, nauraa Frederik Iskelmän haastattelussa.

- Kannoin niitä sitten kotiin ja laitoin pahvilaatikoihin. Kirjoitin kanteen päivämäärän ja keikkapaikan, jotta muistaisin mistä pöksyt ovat. Niitä tuli esimerksiksi Tampereen Tähdestä ja Pudasjärven lavalta,  luettelee laulaja.

Pöksyistä tuli Reetun ja fanien yhteinen vitsi. Frederik alkoi josssain vaiheessa odottaa alkkareita keikkojen aikana.

- Kun alkkareita ei heti ensimmäisen biisin tullen lentänyt lavalle, tajusin, että mimmit pihtasivat niitä. He heittivät kaikki housunsa jonkun tietyn biisin kohdalla, ja sain hirveän housusateen lavalle. Kommentoin kansalle, että tulihan niitä housuja kuitenkin, kiitoksia. Laitoin niitä kaulaan, käsivarsille ja mikrofonitelineeseen roikkumaan, kuvailee laulaja.

- Luen usein keikoilla viestejä ääneen, siellä on mielenkiintoisia tarinoita. Kansalla on tietenkin hauskaa. Joskus siellä on vietteleviäkin viestejä.

"Fanitytöt käyvät joskus muniin kiinni"

Frederik kiersi kesällä Finnhittien kuninkaat -kiertueella Dannyn ja Tapani Kansan kanssa. Kiertueen on määrä jatkua syksyllä konserttisaleissa. Hänellä on jo suunnitelma, mitä tehdä miesten kanssa takahuoneessa.

- Minulla on kolme vaatelaatikollista täynnä housuja kotonani. Ne ovat siistejä housuja, eivät mitään likaisia. Mietin, että voisi ottaa niitä Finnhittien kuninkaat -kiertueelle mukaan ja voisin pistää Tapani Kansan ja Dannyn lajittelemaan niitä. Stringit yhteen kasaan ja sloggit yhteen kasaan, suunnittelee artisti.

- Siellä on kaikenlaisia alkkareita, naisilla on upea mielikuvitus. Satoja, satoja pöksyjä - varmaan toista tuhatta.

(kuva: Mikko Räsänen)

Fanien kanssa huumorinheitto on toisinaan aika ronskia ja Frederik saa usein nipistyksiä takamukseensa.

- Lavalla tapahtuu usein sitäkin, että jos tytöt pääsevät lähelle, he kutittelevat nilkoista ja puristelevat munista. Se on normaalia. En loukkaannu siitä ja lyö mikrofonilla päähän. Joku toinen voisi raivostua, että kauheaa kun intimiteettiä loukataan. Ei se ole vaarallista. Eli tytöt, puristelkaa vain enemmän, terveisiä Reetulta, vinkkaa mies.

Laulaja ei ole hätkähtänyt keikoillaan edes sitä, kun lavalle on joskus lentänyt miesten alushousuja.

- Pohjanmaalla on ollut jätkiä, jotka ovat heittäneet minulle alushousuja. Olen sanonut miehille, että älkää näitä minulle heittäkö, kun lähetän nämä heti Jari Sillanpäälle. Se on kundien mielestä hauskaa, toteaa mies.

- Ilkeitä ja pahansuopia viestejä ei ole tullut koskaan tullut. Tytöillä on selvästi hieman humoristinen ja viettelevä idea  niissä, jotain he yrittävät minulle housuilla viestiä. En oikein itsekään tiedä mikä. En voi mikään hirveä seksipommi olla, että olisin naisille joku seksiobjekti. Veikkaan, että  joku mun lauluista on sellainen, että se ajaa tytöt heittelemään alkkareitaan. Tein jopa aiheesta yhden biisin, jonka on nimeltään Paiskaa jo ne stringit, joka on ihan suoraan näistä tilanteista.

Frederik löytää lauluideoita monista oikean elämän tilanteista ja keikkapaikoilta.

- Kun tuli 90-luvun lama-aika, syntyi kappale Markkinarako, jossa lauletaan "Tahdon takoa sun markkinarakoa/ se on samasta pakoa ja hellyyden jakoa". Monta kertaa kappaleet syntyvät keikkapaikoilta niistä aiheista, joista ihmiset puhuvat minulle. Saatan joskus tölväistä jotakin laulullani, mutta ainakin erotun joukosta.

"Rap-musiikki tulee kärsimään inflaation"

Reetun röyhkeys näkyy juuri siinä, että harva suomalainen artisti kehtaisi tehdä pilalaulun Putinista. Yön sudet -laulu herätti suurta kiinnostusta mediassa ja se noteerattiin myös maailmalla.

- Putin-kappale oli tarkoituksella tehty. Kun mediassa uutisoitiin Putinin valloitusretkistä, ajattelin että tehdään siitä samalla tavalla biisejä kuin Tsingis Khanista. Hän oli tataari, joka valloitti maita Persiaan saakka. Putinkin valloitti Krimin ja siitä se ajatus syntyi. Ei se sen enempää poliittinen biisi ole, kunhan panin hanttiin, ettei se ole reilua viedä toisten maita, toteaa laulaja.

-  Laulussa voi ottaa kantaa, ei aina tarvitse rääpiä omaa elämäänsä ja surkeuttaan kappaleissa, mitä esimerkiksi Cheek tekee koko ajan. Hänen kappaleissaan on keskiosassa ihana naiskuoro, joka vastaa "Tuu jo kotiin". Kappaleissaan Cheek panee sitä ja tätä, sitten naiskuoro laulaa kauniin melodian.

Frederik mieltää Cheekin musiikin laskelmoiduksi. Mies myöskin kehuu rap-artistia järkevästä talousasioien hoidosta. (kuva: Mikko Räsänen)

Moni on arvostellut suomen suosituinta räppäriä viime vuosina. Tunteeko Frederik arvostusta tämän hetken supertähteä, Cheekiä, kohtaan?

- Tietyllä lailla arvostan Cheekiä. Hänen musiikkinsa on hyvin laskelmoitua. Cheek teki 10 vuotta omia levyjään ja sitten kun rap-tyyli puraisi, niin nythän kilpailijoita riittää kymmeniä. Epäilen, että jossain vaiheessa tämä räppi eli puhelaulu tulee katoamaan, toteaa Frederik.

-  Rap kärsii inflaation, kun jengi ei jaksa enää kuunnella sitä. Vanhempi väki ei ainakaan tykkää räpistä. En tunne yhtään yli 40-vuotiasta ihmistä, joka kuuntelisi kyseistä musiikkia. Rap on tietyn ikäryhmän musiikkia.

Jos Frederikiltä kysytään, retroiskelmä nousee vielä - ja isosti.

- On aivan varmaa, että retroiskelmä tekee kovan paluun, lyön siitä tuhannen vetoa. Olen tekemässä retroiskelmä-levyä, jossa on parhaita hittejä 60-luvulta. Biisien valinta oli helppoa. Uusin singleni on tehty Locomotion-kappaleen pohjalta ja se kantaa nimeä Mukaan mukaan. Teen bilemusiikkia, jota lauletaan illan alussa mökillä ja bailataan, kiteyttää tähti.

Lue myös: Danny: "Se on kovaa leikkiä, kun rakkaus ei menekään ohi"

Lue myös: Jope Ruonansuu: "En imitoisi Cheekiä"

Lue myös: Cheek paljastaa olevansa uusavuton - loistaa miehisessä taidossa

Kilpailut

Uusimmat