Kuva: Mikko Räsänen

Matti ja Teppo arvioivat kotimaisen musiikin tilan: "Lavahumppa on hätää kärsimässä"

08.09.2016 10:47 - Anna Hopi

Legendat kertovat haluavansa uudistua, jotta musiikki säilyy kiinnostavana.

Turkulaisveljesten kansansuosio käynnistyi jo vuonna 1969, ja siitä lähtien he ovat seuranneet suomen musiikkikenttää aitiopaikalta. Matti ja Teppo kertovat kiinnittäneensä viime vuosina huomiota alalla tapahtuviin muutoksiin. Paljon on tapahtunut - levymyynti on yleisesti laskenut, striimauspalvelut ovat nousseet muidenkin kuin nuorison suosikeiksi ja suomeksi laulettu musiikki elää uutta kulta-aikaansa. Keikkapaikatkin ovat muutoksessa - yleisö rakastaa tällä hetkellä isoja konsertteja ja festareita.

Iskelmätähdelle on sekä uhka, että mahdollisuus, kun genret sekoittuvat, eikä lavahumppa enää toimi.

- Muutosta on tapahtunut jo vuosia sitten. Perusiskelmä on hätää kärsimässä, kun sitä ei enää tehdä, kommentoi Matti.

- Musiikkigenre on iskelmän suhteen laajentunut huomattavasti - sen sisällä voi olla lähes mitä tahansa. Iskelmä-sana on venyvä käsite. Mikä sitten nykyään on iskelmää? Perusiskelmä on ehkä valssia ja humppaa, jatkaa Teppo.

"Emme pääse soundistamme eroon"

Kissankultaa- ja Mä joka päivä töitä teen -kappaleiden isät kertovat uudistuvansa tasaisin väliajoin. Rakastettu Matti ja Teppo -soundi säilyy, vaikka musiikkiin tulee nuorekasta poljentoa.

- Kyllä olemme muutettu tyyliä nuorekkaammaksi. Kuulijakunta tietää hyvin, että missä Matin ja Tepon. Hekin haluavat jotain uutta, uudella tavalla tehtyä musiikkia. Meidänkin ohjelmistosta vedimme discohenkistä biisiä. Olemme rakentaneet kokonaisuuden siten, että siellä on myös hitaita biisejä, kuten Ensimmäinen. Pöytä täyteen ja Näin se kesäloma toimii ovat sitten näitä 2000-luvun juttuja, kertoo Matti.

- Vaikka tekisi millä tavalla. Vaikka tekisimme heviä, se Matti ja Teppo -soundi tulee läpi. Siitä emme koskaan pääse eroon, virnistää Teppo.

Robinilla ja Antti Tuiskulla pitkä ura edessä?

Matti ja Teppo näkevät musiikkikentällä monia nuoria artisteja, joilla on potentiaalia elämän mittaiseen uraan.

- On tullut nuoria tekijöitä sävellys ja sanoituspuolelle. On hienoa, että on tullut mukaan naisia, jotka tekevät omia kappaleitaan, kuten Chisu.

Veljeskaksikko arvostaa omien sanojensa mukaan vahvoja naissolisteja, kuten Chisua tai Jenni Vartiaista.

- He ovat hyviä ja osaavia mimmejä. Jenni Vartiaisella on erottuva ääni. Hänellä on hyvä tiimi ja hyviä biisejä. Chisun tekee itse kappaleensa ja me Tepon kanssa tietenkin arvostamme sellaisia artisteja kovasti. Se on vielä hienompaa.

Konkarit näkevät isoa lahjakkuutta myös tämän hetken kovimmissa räppäreissä ja poppareissa.

- Nuoriso-osastolla on kova ryhmä... JVG, Elastinen, Robin ja Antti Tuisku. En usko, että heilläkään kyseessä on mikään muutaman vuoden juttu. Heillä on hyvät taustatiimit ja lauluntekijät. He tietävät itsekin, mitä pitää tehdä, mutta tiimi on perusta, josta on hyvä lähteä tekemään uutta musaa.

"Artistit, joille levy-yhtiöt sanovat juuri nyt ei kiitos"

- Jos ajatellaan festareita, niin kovin paljon siellä ei näy ulkomaan hemmoja. Melkein kaikki ovat kotimaisia artisteja. Kaikki, keitä festareilla näkyy, omaavat isoa hittipotentiaalia, sanoo Teppo.

- Suomessa on viiden vuoden aikana tapahtunut iso muutos. Kaikki bändit, jotka tekivät hyvää tavaraa englanniksi, huomaavat nyt, että levy-yhtiöt näyttävät "ei kiitos". Ostavalla yleisöllä ei ole kiinnostusta. Nostan kyllä lipun korkealle ja olen tyytyväinen siitä, että suomipop elää kulta-aikaansa, kommentoi Matti.

- Ainoat suomalaiset bändit, jotka menestyvät englanninkielisellä musalla ovat Nightwish ja Sunrise Avenue. Nekin enemmän ulkomailla, sanoo Teppo.

- Yleisesti levymyynti on laskenut, ja kaikilla on pieni hätä niin suomeksi kuin englanniksikin laulavilla. Se saa kuitenkin jokaisen artistin skarppaamaan ja tekemään niin hyvää jälkeä kuin mahdollista, jotta ihmisten kiinnostus säilyisi, Matti kommentoi.

Lue myös: Matti ja Teppo rankoista vuosista: "Onneksi selvisimme 80-luvusta!"

Lue myös: Matti ja Teppo kritisoivat Turku-musikaalia: "Meiltä ei ole kysytty mitään!"

Kilpailut

Uusimmat