Kuva: Senja Rapila

Ilmiöksi nousseella Vauva.fi-keskusteluista laulavalla bändillä ongelma - kenelle rahat kuuluvat?

13.09.2016 22:15 - Senni Loikala

Kahden miehen suomalaisyhtye on löytänyt oivaltavan ratkaisun pulmaan tekijänoikeustuloista, selviää Radio Novan haastattelusta.

Kalevauva.fi-yhtyeen Aapo Niininen ja Kimmo Numminen tekevät netissä suosiota niittäviä kappaleita, joiden sanoitukset syntyvät Vauva.fi-sivuston klassikkokeskusteluista. Kyseisellä sivustolla asioista keskustellaan usein ilman turhaa hienostelua.

Monet ovat kuulleet yhtyeeltä muun muassa kappaleet Pitääkö synnytyksessä todellakin olla alapää paljaana?, Te ketkä ette usein harrasta seksiä ja Mieheni kertoi telakoituneensa saunaillassa. Musiikkivideoita on katsottu parhaimillaan kymmeniä tuhansia kertoja YouTubessa.

Palautetta on tullut paljon

Niininen ja Numminen vierailivat tiistaina Radio Novan Iltapäivässä. Kaksikko kertoi muun muassa, että he ovat saaneet rutkasti kommentteja musiikistaan Vauva.fi-sivuston keskustelupalstojen käyttäjiltä.

- On paljon kommentoitu. Joku laittoi, että ”hienoa, nyt tuntuu kuin olisin kuuluisa”, koska hänen tekstiään oli käytetty, Niininen kertoo.

Sanoitukset ovat nostattaneet myös kysymyksen siitä, kenelle tekijänoikeudet sanoituksista kuuluvat.

- Meiltä on myös kysytty, että mistäköhän osoitteesta voi pyytää rojalteja sanoituksesta. Mutta on yksi myös loukkaantunut, ettei hänen kommenttiaan ole laulettu, Niininen jatkaa.

Kalevauva.fi-yhtye lahjoittaa osan tekijänoikeustuloistaan hyväntekeväisyyteen. (kuva: Senja Rapila )

Miehet ovat olleet yhteydessä Säveltäjät ja sanoittajat ELVIS ry -yhdistykseen kysyäkseen, miten tekijänoikeuksista saatavien tulojen kanssa tulisi toimia.

- Toki tekijänoikeudet ovat meille ammattimuusikkoina tärkeä asia ja olemme selvittäneet asiaa virallisilta tahoilta, Numminen kertoo.

- Tekijöitä ei voi silti selvittää mitenkään, kun ihmiset ovat kommentoineet nimettöminä nettifoorumille.

Tuloja hyväntekeväisyyteen

Koska tekijänoikeuksia on mahdotonta maksaa nimettöminä nettiin kirjoittaneille henkilöille, ovat miehet päättäneet lahjoittaa osan tekijänoikeuksista saamistaan tuloista hyväntekeväisyyteen.

- Päätimme, että lahjoitamme osan tekijänoikeustuloista valitsemaamme hyväntekeväisyyskohteeseen. Jos aiheena on esimerkiksi telakoituminen, niin tuloja voisi mennä vaikka seksuaalivalistusjärjestöille tai Seta ry:lle.

Voit katsoa alta Kalevauva.fi-yhtyeen suosittuja musiikkivideoita.

Voit kuunnella Kalevauva.fi-yhtyeen haastattelun Radio Novalla alta.

Kuuntele Radio Nova Iltapäivää arkisin maanantaista torstaihin 14-18 sekä perjantaisin 14-15.

Kilpailut

Uusimmat