Kuva: Senja Rapila

Samuli Putro karttaa suurta menestystä: "Kiusaannun, jos loistan muiden edessä"

23.09.2016 18:45 - Senni Loikala

Uutta musiikkia julkaissut Samuli Putro tahtoo tehdä ajattomia kappaleita ilman, että hän joutuu huomion keskipisteeksi.

Kun Samuli Putro, 46, jäi keikkatauolle loppuvuodesta 2014, ravisteli uusi elämäntilanne artistia perinpohjaisesti.

- Aluksi kummastelin, kun en enää saanut esiintymiselle ominaista mielihyvää ja pienimuotoista ihailua, mikä toimii eräänlaisena päihteenä egolle. Kun ego rupeaa tyhjentymään, jää jäljelle vain minä itse, ja se on paljon harmaampi kaveri, Putro kertoo.

Elämä ilman keikkailua on vaikuttanut Putron ajattelutapaan, sillä se on muuttunut aiempaa nöyremmäksi.

- Silloin kun esiinnyn, niin ajattelen kuin esiintyjä; että menen nyt lavalle ja hurmaan nuo 1500 ihmistä, koska olen niin hyvä ja he tulevat rakastamaan minua. Eivät ne ole oikeasti minun ajatuksiani. 

Nyt Putro nauttii musiikin tekemisestä omassa rauhassaan. Syyskuussa hän julkaisi Valkoinen hetero -kappaleen, jossa Putro pohtii ihmisen roolia Jumalan kuvana.

- Sen jälkeen, kun ylitin 40 ikävuoden rajapyykin, kuoleman todellisuus tuli lähemmäksi; se tuli iholle, sen rupesi tuntemaan ja haistamaan samalla tavalla kuin uuden, vieraan tuoksun.

Samuli Putro kertoo, että esiintyessä tulee ajateltua sitä, miten saa ihmiset rakastamaan itseään. (kuva: Mikko Räsänen)

"Tavoitteeni on olla ajaton"

Putro ei kaipaa julkisuuden valokeilaan. Hän ei tavoittele korkeita myyntilukuja levyilleen eikä esiintymisiä suurille yleisöille.

- Viihdyn pienempien yleisöjen edessä sekä pienemmissä medioissa. Hetkittäin tekeminen on kasvanut suurehkoksi, mutta siitä huolimatta se on myös suurimmillaan ollut kaukana Suomen musiikkibisneksen kärjestä, Putro tuumaa.

Artisti tahtoo pysyä taka-alalla valtavirran suosiosta, koska hänen on vaikea olla huomion keskipisteenä.

- Minä en osaa voittaa. Näytän paskalta, kun voitan. Jotkut ihmiset näyttävät todella hyviltä voittaessaan; he kantavat itsensä ylpeydellä. He ovat ylpeitä siitä, mitä he saavat sillä hetkellä ja haluavat tulla nähdyiksi. Vastaavissa tilanteissa minulla on kiusallinen olo, Putro pohtii.

Samuli Putro ei viihdy katseiden edessä. (kuva: Senja Rapila)

- En tahtoisi edustaa sitä, mitä olen tehnyt. Haluan, että se saa elää omaa elämäänsä ja silloin toki olen saavutuksistani ylpeä. Eniten olen ylpeä kappaleista, jotka ovat kestäneet aikaa. Se testaa lopulta, kuinka kelvollisia biisit ovat.

Suuren suosion sijaan Putro pyrkii siihen, että hänen musiikkinsa koskettaisi ihmisiä aikakaudesta riippumatta.

- Tavoitteeni on olla ajaton ja kuolematon, mikä on huikentelevaisen suuri tavoite. Sen rinnalla suurinkaan tositelevisioformaatti ei ole kauhean merkittävä. Todellista megalomaniaa on tehdä jotakin sellaista, joka pysyisi ihmisten sydämissä.

Kolhut tyrkkäävät tekemään musiikkia

Putro pyrkii tyrehdyttämään itsekriittisyytensä, kun hän alkaa tekemään uutta musiikkia. Hän sanoittaa ja säveltää kuukausien ajan nopeassa tahdissa uusia kappaleita ja valitsee lopuksi parhaat jatkokäsittelyä varten. Mitä enemmän elämä kolhii, sitä vaivattomammin uusia musiikillisia aihioita syntyy.

- Kyllä onnellisena voi tehdä musiikkia - ei se mahdotonta ole - mutta kyllä aina kunnon sydänsuru poikaa tekee. Kyllähän elämä aina heittelee tarpeeksi. Ja minä olen hyvä myös keksimään uusia pelkoja, Putro sanoo.

Samuli Putron Valkoinen hetero -kappale julkaistiin syyskuussa. (kuva: Mikko Räsänen)

Kun Putro lähtee etsimään biisien raakileisiin todellista voimaa, alkaa hän tuolloin piiskata itseään henkisesti louhiakseen timanttia.

- Parhaimmillani olen haastava kilpailija itseni kanssa, koska olen hyvä pilkkaamaan itseäni. Se rupeaa ärsyttämään, koska alan uskomaan omaan huonouteeni. Toinen aivopuolisko huutaa omaa surkeuttani ja toinen puolestaan tyynnyttelee, koska olen todistettavasti joskus saanut jotain aikaan.

Jos laitteellesi on asennettu Spotify, pystyt kuuntelemaan Valkoinen hetero -kappaleen alta.

Pääset lukemaan täältä, mitä Samuli Putro kertoo Valkoinen hetero -kappaleen taustoista.

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat