Kuva: Jean S.

Jean S yhdessä jo 25 vuotta: "Olemme kuin paras mahdollinen avioliitto"

03.01.2017 15:47 - Vilma Kaura

Sibelius-Akatemian ylioppilaskunnan bilebändiksi perustetun Jean S:n taival on jatkunut jo neljännesvuosisadan.

Tämän vuoden helmikuussa tulee kuluneeksi 25 vuotta siitä, kun bilebändi Jean S soitti ensimmäisen keikkansa Helsingin Tavastialla. Yhtyeen nokkamies ja laulaja Antti Paavilainen muistaa bändin ensimmäisen keikan kuin eilisen, sillä orkesteri ajautui esiintymislavalle ikään kuin sattuman kautta.

- Olimme järjestäneet Tavastialle Sibelius-Akatemian ylioppilaskunnan klubin, jonne tarvitsimme housebändiä. Paikalle ei kuitenkaan saatu sellaista yhtyettä, joka olisi soittanut vanhaa iskelmää. Iskelmähän oli silloin todella out, Paavilainen kertaa.

Pattitilanteeseen ajautunut opiskelijaporukka päätyi lopulta kompromissiin ja he päättivät nousta itse esiintymislavalle. Olivathan he Sibelius-Akatemiassa opiskelevia soittotaitoisia nuoria.

- Perustimme yhtyeen yksinkertaisesti vain tätä klubia varten, jotta saimme sinne hyvänkuuloista musiikkia, yhtyeen solistina pian 25 vuotta viihtynyt Paavilainen sanoo.

(kuva: Jean S)

Alkuperäisjäseniä edelleen mukana

Paavilaisen mukaan ensimmäinen keikka Tavastialla meni nappiin, vaikka Jean S saikin soittoaikaa vain kuuden kappaleen verran virallisten esiintyjien välissä. Yhtyeen biisilistalla oli jo tuolloin esimerkiksi Tapani Kansan alkuperäiskappale Äidin pikkupoika, joka kuuluu Jean S:n soittolistalle vielä nykypäivänäkin.

- Kuulostamme nykyisin vain hieman aiempaa keski-ikäisemmältä, Paavilainen toteaa.

Hän huomauttaa, että neljännesvuosisadan kasassa pysynyt yhtye on hitsautunut vuosien saatossa yhteen niin hyvin, että hän puhuu jo mieluummin perheestä kuin bändistä.

- Olemme kuin paras mahdollinen avioliitto maailmassa. Meidän ei tosin tarvitse odottaa toisiltamme mitään muuta kuin soittamista, mies hymyilee.

Jean S:ssä yhtyeen jäsenten välit eivät ole koskaan rakoilleet tuhoisin seurauksin. Yhtye on muuttunut vuosien saatossa kuin mikä tahansa työpaikka: nykyisestä 11-henkisestä yhtyeestä kuusi on kuulunut yhtyeen kokoonpanoon alusta saakka. 

- Kun yhtyeestämme on joku lähtenyt, se on liittynyt aina johonkin muuhun kuin yhtyeemme sisäisiin asioihin, laulaja korostaa.

Mieleenpainuvin keikka sotatantereella

Neljännesvuosisadan joukkoon mahtuu paljon mieleenpainuvia keikkapaikkoja, joissa Jean S on päässyt soittamaan. Yhtyeen nokkamies Paavilainen osaa nimetä niistä muutaman. 

- Olemme soittaneet esimerkiksi valtioneuvoston juhlahuoneistossa hallituksen pikkujouluissa ja olympiastadionilla. Yhteensä keikkoja on heitetty noin 3 000, joten joukkoon mahtuu monenlaista mielenkiintoista, Paavilainen summaa.

Vuonna 2007 heitetty keikka on kuitenkin painautunut mieleen ylitse muiden.

- Olimme Kosovossa viihdyttämässä Naton Suomi-joukkoja. Soitimme sotatantereella leiriin rakennetussa festivaaliteltassa, laulaja muistelee.

Miehen mukaan erityistä keikassa oli se, että suomalaisen yleisön seassa oli myös paljon ulkomaalaisia sotilaita, jotka eivät ymmärtäneet esitetyistä kappaleista mitään.

- Siinä on tiettyjä kielellisiä ongelmia, kun suomalaisia finnhitsejä esitetään kansainväliselle yleisölle, mies virnistää.

Keikan lopuksi saatu positiivinen palaute yllätti kuitenkin Paavilaisen yhtyeineen.

- Sekä irlantilaiset että aussiherrat tulivat kertomaan meille, ettei heillä ole ollut koskaan niin siistiä missään, vaikkeivat he olleet tajunneet yhtään mitään puhutusta kielestä. On yllättävää, millaista musiikin voima voi joskus olla, laulaja miettii.

Lue myös: Antti Paavilainen soolouralle - jääkö Jean S. taakse?

Lue myös: Jean S. -yhtyeen Antti Paavilainen kihlasi näyttelijärakkaansa

Kilpailut

Uusimmat