Pikkukakkosen tunnussävelmä syntyi vahingossa - idea tutusta kappaleesta

12.01.2017 16:45 - Vilma Kaura

Kaikkien suomalaisten tuntema sävelmä on jatkanut kulkuaan jo 40 vuotta.

Eilen 40 vuotta täyttäneen Pikku Kakkosen tunnussävel on pysynyt muuttumattomana koko ohjelman historian ajan. Kaikkien suomalaisten tunteman tunnusmusiikin takaa löytyy tamperelaissäveltäjä Timo Ruottinen, joka muistaa 1970-luvulla syntyneen tunnuskappaleen luomisprosessin hyvin.

TV2:n silloinen kapellimestari Risto Hiltunen oli pyytänyt Ruottista soittamaan munniharpulla graafikon suunnittelemaan Pikku Kakkosen introon, johon tarvittiin sopiva tunnusmusiikki. Ruottinen kokoontuikin yhdessä muiden soittajien kanssa miettimään tunnussävelmää, kun hänen mieleensä lipsahti vahingossa hyvältä kuulostava idea. Mies kaivoi nopeasti paperia esiin ja piirteli nuottiviivaston omin käsin.

- Kun oli kyse tamperelaisesta tv-kanavasta, joten keksin ottaa kolme ensimmäistä nuottia Tammerkosken sillalla -kappaleesta. Otin neljännenkin, ja käänsin sen vähän ylösalaisin, Ruottinen muistelee tunnussävelmän syntyprosessia Iskelmälle.

Tuohon aikaan Ruottinen soittokumppaneineen ei vielä osannut aavistaa, että heidän käsissään oli syntynyt sävelmä, joka tullaan muistamaan vielä pitkään. Pikku Kakkosen tunnusmusiikki lienee yksi suomalaisessa televisiohistoriassa pisimpään käytetyistä tunnussävelmistä. 

- Eihän kukaan osannut aavistaa, että Pikku Kakkonen jatkaisi kulkuaan vuosikymmeniä. Tuo sävellys oli sellainen viiden minuutin hassu roiskaisu, joka ilmeisesti toimi ja leimautui suomalaisiin, säveltäjä sanoo.

Kuuntele Pikku Kakkosen tunnussävel alta:

Lue myös: Pikku Kakkonen täyttää tänään 40 vuotta - tarina Ransun syntymisen taustalla yllättää

Kilpailut

Uusimmat