Kuva: Toni Lund

Tiedätkö, mikä sysäsi Kirkan musiikkiuralle? "En osannut aluksi edes laulaa"

31.01.2017 10:00 - Anna Hopi

56-vuotiaana menehtynyt iskelmälegenda sai kipinän musiikin pariin kotoaan.

Kirkan kuolema vuonna 2007 oli iso menetys suomalaiselle musiikkimaailmalle. Laulaja ehti sykähdyttää kotimaista yleisöä 60-luvulta lähtien. Mies kertoi Iskelmän haastattelussa vuonna 2002, jolloin oli vielä elämänsä kunnossa, milloin intohimo musiikkiuraan heräsi.

- Esiintymiseen heräsi halu varmaan jo viisivuotiaana. Laulamiseen ehkä 11-12-vuotiaana, kun isoveljeni Sammy toi ensimmäisiä levyjä kotiin. Hän oli lähettinä ollut silloisella Musiikki Fazerilla, joka käsittääkseni silloin ainoana myi levyjä ja toimitti singlejä levyautomaatteihin, muisteli Kirka Ari Ojalan tekemässä haastattelussa.

-  Ammensin sieltä Elvis Presleytä ja Paul Ankaa. Sitten alkoi tulla The Beatles, Rolling Stones ja sitä rataa. Korkeimmalle pölähti jostain syystä Little Richard. Pidän häntä edelleen maailman parhaimpana rocklaulajana, koska hän on upea persoona ja kaikki laulutkin ovat hänen säveltämiään.

(kuva: Toni Lund)

Kirka muisti haastattelussa hyvin myös ensimmäisen keikkansa, jonka hän teki vuonna 1962.

- Olin laulanut kuukauttakaan silloin, olin tuolloin 18-vuotias. Silti oli hirveä meininki päällä. Kundit olivat minua viisi-kuusi vuotta vanhempia ja ylioppilaita. Rautalankabuumi oli juuri mennyt ohi, ja jonkun piti bändissä osata laulaa. Minä en osannut yhtään laulaa, mutta ei se mitään, sanoi laulaja, jonka ensikeikka oli tyttöjen ammattikoululla kansakoulukadulla Helsingissä. 

- Se, että oli rytmitajua ja melodianymmärrystä, riitti aika pitkälle. Esitimme lainamateriaalia, kun emme osanneet omiakaan tehdä. Huhu meistä kulki nopeasti ja saimme isoja määriä keikkoja. Koulun bileitä ja erilaisia tapahtumia. Ylioppilaskunnat oli suuri työnantaja.

Kirka keikkaili nuoruudessaan The Creatures -yhtyeessä. Varsinainen läpimurto tuli kuitenkin vuonna 1967, kun hän liittyi mukaan Dannyn talliin. Näin Danny muistelee Iskelmän haastattelussa Kirkan uraa.

- Työnsin Kirka Babitzinin lavalle ja hänestä tuli jättiläinen opittuaan vuorovaikutuksen. Kiersimme Kirkan kanssa useita kiertueita yhdessä. En olisi halunnut luopua siitä, mitä saimme yhdessä aikaan. Se oli niin kivaa, kertoo Danny.

Kirkan läpimurtokappale oli vuoden 1967 julkaisu Hetki lyö, joka sai aikaan ilmestymisensä jälkeen suoranaisen Kirka-hysterian. Kuuntele kappale alta.

Lue myös: Kirka sytytti yleisön hiteillään - kuuntele kauneimmat kappaleet

Lue myös: Danny: "Se on kovaa leikkiä, kun rakkaus ei menekään ohi"

Kilpailut

Uusimmat