Kuva: Hanna-Maria Grönlund

Samuli Putro kappaleistaan: "Ihmiset löytävät näitä ikääntymisen myötä"

16.03.2017 21:45 - Reija Saarinen

Putron kappaleissa ei väistellä arkojakaan aiheita.

Samuli Putro, 46, tunnetaan artistina, jonka kappaleissa kuullaan tarinoita tästä elämästä. Niissä ajan henki on usein vahvasti läsnä ja jollain tavalla ne myös uppoavat suomalaiseen sielunmaisemaan.

Putron itsensä mukaan tarina alkaa aina yhdestä lauseesta.

- Se alkaa aina lauseesta. Useimmiten siinä on myös se miljöö, tai sitten tarinan päähenkilöt. Sen jälkeen se onkin sellainen verensokeripoliittinen kysymys. Jos homma on kohdallaan, niin kyllä se kynä sitten kulkee, mutta jos ei ole kokemuksia tai jos tympäisee, niin silloin sitä ensimmäistä lausetta ei jaksa viedä siihen toiseen lauseeseen, Putro kertoo Voice.fi:n haastattelussa.

Putron mukaan tärkeintä biisin teossa onkin se, että tekijä kokee työllään olevan myös jotain merkitystä.

- Ajattelen asiaa niin, että se kirjoittaminen ei ole se suurin ongelma, vaan se on se, että ei koe, että kappaleella on merkitystä. Jos sille mitä kirjoittaa, ei näe mitään merkitystä, niin kenelle sitä sitten kirjoittaa?

- Ilman ihmiskontaktia sitä huutelee vastapäiselle rannalle, mutta kukaan ei vastaa. Jos kokee sen työn innokkuuden, niin silloin kaikki on mahdollista, hetkittäin jopa ihan helppoakin. 

Putron kynästä ovat aikojen kuluessa saaneet alkunsa lukuista jo klassikoiksi muodostuneet kappaleet. Hänen biisejään tuntee kaikki, kuunteli niitä aktiivisesti tai ei.

Mutta onko Putro itse kokenut, että suosio on luonut paineita siitä, että aina pitää tehdä jotain suurta?

- Jos niitä taakkoja on alkanut tulemaan, niin kyllä minä olen silloin yleensä reagoinut jollain tavalla. Yritän aina siirtyä sieltä sateenvarjon alta pois. Olen nimittäin mieluummin hieman kastuneena kuin turvassa. Tottahan se on, että odotuksetkin luovat tiettyä turvaa. Jos tekee sen mitä odotetaan, kaikki menee hyvin.

Putron kappaleiden elämänmakuiset tarinat ovat sellaisia, että niiden sanoman saattaa ymmärtää vasta silloin, kun on itse "oikeassa" iässä. Tämän on huomannut Putro itse.

- Olen huomannut, että ihmiset löytävät kappaleita ikääntymisen myötä. Monta kertaa, olen kuullut, että ihminen on aloitanut jonkun kappaleen kuuntelemisen 30 vuotta täytettyään, sillä on löytänyt kappaleesta siihen hetkeen sopivan tarinan. Joku taas tulee kertomaan, että ymmärsi jonkun kappaleen vasta täytettyään 40.

- Näiden palautteiden kohdalla pidän suuni kiinni ja kiitän. Ihan riippumatta siitä, mitä itse olisin tarkoittanut tai ajatellut kappaletta tehdessäni. Silti on todettava, että usein se menee niin, että olen ollut juuri sen ikäinen, kuin ihmisten omissa ajatuksissakin. Niin se vain menee.

Lue myös: Samuli Putro, 46, muistelee nuoruuttaan: Nukuin aina kotibileissä keittiön pöydän alla

Lue myös: Samuli Putro tiivisti maailman nykymenon uuteen levyynsä: "En muista nähneeni mitään vastaavaa"

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat