Kuva: AOP

Voice of Finland -tähti paloi loppuun: "Ihmistä ei voi venyttää loputtomasti"

20.03.2017 11:15 - Anna Hopi

Ilari Hämäläisellä meni TV-ohjelman jälkeen lujaa, ja voimat loppuivat keikkarundin jälkeen.

Viime vuoden The Voice of Finland -kaudella nähty laulaja Ilari Hämäläinen sai ohjelman myötä uudenlaista tuulta purjeisiin.

- Olen tehnyt aikaisemminkin paljon keikkaa basistina ja laulajana, ja myös musiikkiteatteria, mutta tämä teinihaave laulamisesta puski niin kovaa, että oli pakko mennä ohjelmaan. Se kipinä oli koko ajan taustalla olemassa, hän sanoo.

Kulunut vuosi on ollut laulajalle kiireinen keikkojen parissa. Ilari on myös pyrkinyt luomaan määrätietoisesti uraa sooloartistina ja työstänyt kappaleita.

- Tämä on niin mukavaa hommaa, että et aina huomaa, kun alat väsyä. Ajattelin, että on oikea aika tehdä levyä juuri ohjelman jälkeen ja oikein odotin, että pääsen projektin pariin. Kun viime vuoden lopussa loppuivat keikat, ja mietin, että tekisin albumia, olin yhtäkkiä niin henkisesti loppu, etten pystynyt tekemään mitään, Ilari tunnustaa.

- Pari viikkoa katselin olotilaa, ja järjestin sitten asiani siten, että lapset menivät hoitoon vanhemmilleni ja lähdin Espanjaan. Fyysisesti olin ok, mutta henkisesti olin tyhjä.

Joutilaisuus ja aurinko antoivat energiaa

Espanjalainen lämpö ja elämäntyyli helpottivat oloa välittömästi.

- Aurinko virkisti sitten niin, että olo parani. Espanjalainen joutilas elämäntyyli herätti luovuuden. Minulla ei mennyt kuin pari päivää turistina, niin halusin taas jatkaa levyntekoa. Tein viikon mekaanisia juttuja noin viikon, ja kokosin jo tehtyä materiaalia, Ilari muistelee.

- Halusin Fuengirolan hälystä rauhaan, ja lähdin sieltä rauhalliseen paikkaan Áloran kylään suomalaiseen studioon, jossa ei ollut ketään silloin. Se ei ole mikään turistikylä, ja siellä pystyi elämään omasta rytmistä. Siellä sattui olemaan espoolaisen tanssiteatteri Glims ja Glomsin omistajat lomalla. Muiden taiteilijoiden kanssa jutteleminen oli inspiroivaa.

Hämäläinen sai joutilaisuuden kautta tehokkuutta ja teki siellä kaksi levyllistä musiikkia. Häneltä on julkaistu nyt muutama single. Kirkan vanha Hetki lyö -kappaleesta tehtiin musiikkivideo, jonka jälkeen hän julkaisi ensimmäisen oman kappaleen Ilmassa.

Häneltä julkaistaan cover-levy ja levy, jossa on omia kappaleita. Tulossa on lähiaikoina Hämäläisen versiointi Kirkan vuonna 1986 julkaistusta, vanhasta rock-kappaleesta In My Dreams, jonka hän käänsi suomeksi.

- Se julkaistaan parin viikon sisällä, hän paljastaa.

- Muistan kun olin 11-vuotias kun kuulin kappaleen ensi kertaa. Leuat loksahtivat auki. Ihmettelin, miten sitä ei oltu jo tehty suomeksi. Biisi kosketti myöskin fiilistä, mikä minulla oli, kun toivuin uupumuksesta. Kappale kertoo siitä, että ihminen kaipaa stressistä pakoon uneen, tai unelmaan.

"Tajusin mielenterveyteni haurauden"

Hämäläinen tullaan näkemään kesällä myös Valkeakosken kesäteatterissa Badding-musiikkinäytelmän pääroolissa.

- Roolissa Badding tulee olemaan vapaa rajoituksistaan. Hänellä oli eläessään syitä, jotka häntä rajoittivat esiintyessä ja ihmisenä ylipäätään. Valkeakosken versiossa leikitään ajatuksella, että jos Badding olisi ollut ilman näitä taakkoja, mitä hän olisi ollut. Laulullisesti ihmiset tuntevat hauraan ja neutraalin, ei kovin dramaattisen laulajan, mutta hänellä on ollut varmasti jotain tuntemuksia, Ilari pohtii.

Hämäläinen sanoo, ettei Baddingin hahmo ole aikaisemmin kiinnostanut häntä, koska hän on itse elänyt tähän mennessä helppoa elämää. Hän ounastelee, että ikivihreä Paratiisi-kappale tulee löytämään uuden elämän näytelmässä.

- Olen viime vuosina tajunnut, miten oma mielenterveyteni on loppujen lopuksi aika hauras. Kun raja ylitetään, ei ole väliä, miten vahva olet, koska sitten napsahtaa ja silloin meistä kaikki romahtavat. Alan vihdoin käsittää, ettei ihmistä voi venyttää loputtomasti. Eikä häneltä voi vaatia mitä tahansa.

- Olen muutaman kerran mennyt sen rajan yli, ja tunnistan nyt jälkeenpäin tunnistan käytöshäiriöitä itsessäni, jotka eivät ole luonnettani. Persoona ei ole enää kontrollissa, kun menee liian lujaa. Miten voit menettää inspiraation tehdä jotain, mikä on intohimosi? Se on ehkä sitten se burn out, josta puhutaan. Jos olisin antanut itselleni aikaisemmin armoa, olisin löytänyt oman flow'n helpommin, eikä uupumus olisi välttämättä mennyt pahaksi, hän hymyilee.

Lue myös: Masennusjakso oli lannistaa Antti Railion kuukausi sitten: "Olin menossa taas aika syvälle"

Lue myös: Antti Railio toi kaksisuuntaisen mielialahäiriön julkisuuteen lasten takia: "Nyt alkaa uusi elämä"

Kilpailut

Uusimmat