Kuva: Ville Juurikkala

Avioero pysäytti Olli Heleniuksen: "Opettelen nyt elämään yksin"

28.04.2017 15:44 - Anna Hopi

Vaikka Helenius on nyt eronnut mies, hän ei ole menettänyt uskoaan parisuhteisiin.

Muusikko Olli Helenius ei osannut odottaa pitkän avioliiton päättymistä. Kun ero tuli viime vuonna, kipu vei aluksi syviin vesiin.

- Pitkän avioliiton päättymiseen liittyvä suru piti surra pois. Se oli kova pala. Olen lojaalia ja uskollista sorttia. Uskon sinisilmäisesti siihen, että avioliitto on ikuista. Se oli lähtökohtani suhteeseen sen aikana. Ajattelen edelleen, että parisuhteessa ollaan täysillä. Ajatukseni eivät ole muuttuneet, vaikka ero tulikin, hän sanoo.

Eron jälkeen Helenius muutti omaan asuntoon Töölöön, jossa alkoi hiljalleen avautua uusi elämä.

- Halusin antaa surulle tilaa. En ole ihminen, joka siirtäisi tunteiden tuntemista jonnekin tulevaisuuteen. Musiikki oli avainasemassa parantumisprosessissa. Australialaisen Hillsong United -kollektiivin rauhallista akustista musiikkia tuli kuunneltua paljon ja ammensin sen hengellisestä sanomasta olooni helpotusta. Laitoin joka päivä heidän levynsä soimaan ja vain itkin kipuani pois. Se puhdisti, Olli kertoo.

- Alkusyksystä surun keskellä olin valmis vielä laittamaan pillit pussiin oman musiikkiurani suhteen. Mietin silloin, että jos musiikkia ei synny omalla painollaan, niin en ala pakottamaan. Töölö ja Onni syntyivät kuitenkin tuona aikana. Onni oli surun prosessointia, ja Töölö-kappaleeseen oksensin sen hetkisestä arjen kipua ja tuskaa.

"Halusin antaa surulle tilaa"

Muusikko kokee nyt päässeensä yli pahimmasta erotuskasta.

- Meni puolisen vuotta, kun tuntui, että asian sai käsiteltyä. Viiden vuoden päästä saatan sanoa jotain ihan muuta. Kipu tulee vieläkin pieninä hetkellisinä pistoina. Katse on kuitenkin nyt kääntynyt menneestä suoraan eteenpäin, hän avaa.

- Suru tuntui oman aikansa, ja meni ihon alle. Jossain vaiheessa tuntui siltä, että on todella huono happi asian takia. Silti uskoin, että selviän koettelemuksesta.

Helenius myöntää, että tällä hetkellä on vahvasti kevättä rinnassa. Hän sanoo olevansa edelleen sinkku, mutta kevään tulon huomaa eri toten siitä, että ilo on palannut takaisin elämään.

- Haluaisin olla rakastunut. Rakastan juuri nyt elämää. Virallisesti olen sinkku, eikä elämässä ole ketään erityistä ihmistä. Viime kuukaudet olen rakentanut uutta elämää. Olen tutustunut uusiin ihmisiin ja tukeutunut omaan laajaan sosiaaliseen verkostooni, hän sanoo.

- Itselle pitää kuitenkin antaa aikaa. Kun ollaan oltu vuosia yhdessä ja rakennettu perhe yhdess, ja sitten koko homma murtuu, elämä pitää rakentaa uusiksi. Minun on pitänyt opetella elämään yksin.

(kuva: Ville Juurikkala)

Treffikutsuja satelee

Helenius on huomannut ilokseen ja huvituksekseen, että ihmiset ottavat kiinnostuksensa pohjalta yhteyttä myös romanttisessa mielessä.

- Olen soittanut baareissa ja kirkoissa ja ollut paljon ihmisten kanssa tekemisissä, mutta edelleen tulee yllätyksenä, miten ihmiset käyttäytyvät sosiaalisessa mediassa. Lähestyminen on ollut aika rohkeaa ja suoraa. On ollut pikkupoikamaisen jännäkin olo, ei tiedä kuka tupsahtaa nurkan takaa seuraavaksi, Helenius virnistää.

- Yhteydenotot ovat olleet voimaannuttavia. Mentorini sanoi alkusyksystä kivun keskellä, että nauti Olli elämästä. Se tuntui silloin siltä, ettei noin voi sanoa siinä tilanteessa. Kiitin kuitenkin häntä vastikään niistä sanoista. Se oli viisainta, mitä minulle on sanottu vähään aikaan.

Helenius katsoneensa avioeron jälkeen itseään peilistä ja opetelleensa esimerkiksi pois syyllisyyden tunteista, jotka nousevat ajoittain pintaan.

"Olen parisuhdeihminen"

Tänään julkaistu single Kaksi kiveä on laulu, joka oli pitkään Heleniuksen pöytälaatikossa odottamassa oikeaa hetkeä. Kappaleessa on rakkaustarina, joka tuo muusikolle mieleen omat nostalgiset nuoruuden kesät.

-  Tässä oli samantyylinen tarina kuin Nyt ja aina -biisissä. Se kertoo kahdesta nuoresta, jotka ovat olleet kavereita ja ovat viettäneet kesät mökkinaapureina. Jossain vaiheessa he tajuavat, että siinä onkin enemmän. Omassa nuoruudessani ei ollut internetiä tai Facebookia, ja jos kadotat jonkun ihmisen elämästä, niin ei ollut helppoa keinoa löytää häntä uudestaan, Helenius sanoo.

- Biisissä tarina jatkuu sillä, että sattumalta tapaatkin tämän tärkeän ihmisen vuosien päästä uudestaan, jolloin tunteet nousevat pintaan täydessä voimassaan.

Romantikoksi tunnustautuva Olli Helenius ei ole menettänyt eron takia uskoaan parisuhteeseen. Päinvastoin, hän kokee nyt vielä vahvemmin olevansa parisuhdeihminen.

- Suhteessa tärkeintä on asioiden jakaminen. Minulla on läheisiä ihmisiä paljon, mutta on tärkeää, että on yksi ihminen, jonka kanssa voi jakaa kaiken. Se näkyy vaikka kun lähdetään lomamatkalle, niin saat sen jakaa sen elämyksen tärkeän ihmisesi kanssa, hän kuvailee.

Millainen ihminen sopisi Heleniuksen vierelle?

- Olen miettinyt sitä paljon, koska siitä on kauan aikaa, kun elin viimeksi sinkkuelämää. Tässä vuosien varrella olen kasvanut ja muuttunut ihmisenä paljon niistä vuosista. Olen sosiaalinen ihminen, ja puhelias luonne. Minulle on tärkeää saada toiseen ihmiseen yhteys - kanssani ei pärjää tuppisuu. Syvälliset keskustelut ovat todella tärkeitä suhteessa - varmaan toivoisin sitä myös tulevalta kumppanilta, mies summaa hymyillen.

Kuuntele alta Olli Heleniuksen tuore single.

Lue myös: Olli Helenius teki kriisin keskellä avoimen kappaleen: "Mietin voinko julkaista tätä"

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat