Kuva: Senja Rapila

Neumann paljasti yllättävät tarinat Dingo-hittien takaa: "Inspiroiduin tulevasta vaimostani"

25.09.2017 10:15 - Anna Hopi

Dingon kappaleista moni on noussut klassikoiden asemaan.

Dingo on legendaaristen kappaleiden bändi. Yhtyeen solisti ja sananikkari Neumann muistaa hyvin hittikappaleiden syntytilanteet. Hän jakaa nyt Voice.fi-sivuston lukijoille tarinat viiden suosituimman Dingo-kappaleen taustoista.

Levoton tuhkimo

- Levoton tuhkimo on Dingon vahvimpia biisejä. Jotkut ovat arvuutelleet, että kumpi on suosituin biisimme, Levoton tuhkimo vai Autiotalo. Keikoilla kappale on pomminvarma yleisön innostaja. Silloin alkaa tapahtua, kun biisin ensisoinnut lävähtävät soimaan, Neumann muistelee.

- Kappale sai aikaan saman reaktion jo julkaisuaikanaan 80-luvulla. Biisi on ollut aina helposti omaksuttava biisi. Siinä on jotain sellaista, mikä tempaa mukaansa. On imartelevaa, että biisistä on tehty paljon versioita.

Rokkari veikkaa Dingon olevan tämän hetken versioiduimpia suomirock-bändejä.

- Ihan metal-bändeihin saakka yhtyeet esittävät biisejämme omissa seteissään. Ehkä se kertoo siitä, että kappaleet ovat hyviä, hän sanoo yksiselitteisesti.

Autiotalo

- Kun tein Autiotalo-biisin, olin omassa kuplassa, nirvanassani. Rakastunut nuori mies tekee rakastuneen laulun, Neumann muistelee.

Hän oli kappaletta tehdessään 24-vuotias, ja tavannut äskettäin tulevan vaimonsa. Biisistä tuli suuri hitti, ja Neumann on edelleen kiitollinen muusalleen.

- Väitän, että kaikki me tarvitsemme muusaa ja innoittajaa. Inspiraatiota voi saada niin monesta paikasta, välillä jostain arvaamattomistakin jutuista. Joku voi inspiroitua vaikka lemmikkikoirasta, joka on uskollinen ystävä, rokkari sanoo.

- Olen käyttänyt biiseissäni paljon myös mielikuvitusta, mitään estoja ei ole ollut. Olen kirjoittanut omista tunteistani käsin, oli ollut kipeä asia tai joku ihana asia. Se on tyhjentänyt myös pääkoppaa.

Nahkatakkinen tyttö

Suosikkikappaleen taustalla on tositarina.

- Biisi sai alkusysäyksen, kun oli talvi ja hurja keli. Näin nahkatakkisen nuoren äidin työntävän lastenvaunuja umpihangessa. Minä ja Pepe Laaksonen menimme auttamaan tätä äitiä. Se jäi voimakkaasti hihaan, ja aiheesta piti kirjoittaa kappale, hän kertoo.

- Biisissä on muitakin elementtejä. "Oot käyttänyt aineita spiidistä tinneriin..." käytin tietenkin kappaleessa myös omaa värikynää, jotta siitä tulisi moniulotteisempi.

Sinä ja minä

- Sinä ja minä on ensimmäinen Dingo-hitti ja kaikista tärkein biisi minulle, Neumann sanoo.

- Se on ensimmäinen iso ykköslistahitti, minkä tein. Se aukaisi tämän koko jutun aikoinaan. Kun biisi julkaistiin, kaikki olivat huuli pyöreänä, että mitä tuo oikein on. Porukka sekosi kappaleeseen.

Yhtyeen Dingo-hype lähti siitä.

- Ekojen Dingo-keikkojen suosio perustui siihen, että Sinä ja minä oli jo hitti ja se kuului keikoilla! Edelleen jos kuulen biisin radiosta, pysäytän auton, koska siinä soundissa on jotain todella maagista.

Kunnian kentät

- Kunnian kentät on merkityksellinen biisi. Tulimme Dingo-kiertueelta ja olin todella väsynyt. Tulin himaan ja nukuin lattialla patjalla. Ei kannattanut ostaa sänkyä, kun en ollut koskaan kotona, Neumann kertoo.

- Minulla alkoi soida Kunnian kentät -kappaleen sanat päässä ja kirjoitin sen tekstin unenomaisessa tilassa. Heräsin kahden tunnin päästä tunteeseen, että olen tehnyt biisin. Luin sen lapusta läpi. Sävelsin sen siltä istumalta ja menin takaisin nukkumaan. Heräsin vasta iltapäivällä. Huomasin, että tulin tehneeksi aika ehjän kokonaisuuden.

Dingo-solistin mukaan kappale mukailee ensimmäisen maailmansodan aikaisien tapahtumien tunnelmaa, joita nähdään elokuvassa Länsirintamalta ei mitään uutta.

- Elokuvassa on surullinen kohtaus, jossa mies nousee juoksuhaudasta tavoittelemaan perhosta ja kuolee vähän ennen sodan loppumista, se oli vaikuttava, mies kertoo.

Dingon lähtee syksyllä konserttisalikiertueelle. Kiertueella on kahdeksan keikkaa, joilla yhtye lähtee marraskuun alussa. Lippuja saat täältä.
 
Dingo 2017 konserttisalikiertue  
 
La 11.11.2017       Kuopion Musiikkikeskus, Kuopio  
To 16.11. 2017      Logomo, Turku                    
La 18.11. 2017      Sibeliustalo, Lahti             
Ke 22.11. 2017      Verkatehdas, Hämeenlinna
Pe 24.11. 2017      Paviljonki, Jyväskylä
La 25.11. 2017      Ouluhalli, Oulu
Ke 29.11.2017       Kulttuuritalo, Helsinki
Pe 1.12. 2017       Isomäki Areena, Pori

Lue myös: Neumann mentoroi nuorta rap-artistia: "Yhteistyötä mahdollisesti luvassa"

Lue myös: Dingon lopettamisesta 30 vuotta - Neumann viimeisestä keikasta: "Lähdin lavalta ja laitoin takahuoneen paskaksi"

Lue myös: Neumann, 57, hurmaantui Dingo-faneista: "Kaikesta huokuu kunniotus"

Kilpailut

Uusimmat