Kuva: Senja Rapila

Uupumus avasi Jenni Vartiaisen silmät: "Se oravanpyörä oli pakko pysäyttää"

11.12.2017 16:55 - Anna Hopi

Laulaja Jenni Vartiainen kokee olevansa pitkän tauon jälkeen täynnä uutta luomisvoimaa.

Laulaja Jenni Vartiainen, 34, on Emma Gaalassa ehdolla Vuoden naissolistiksi, vaikka hän ei ole julkaissut vuoden aikana albumia. Häntä voi äänestää myös yleisöäänestyksellä Vuoden artistiksi, ja Vartiainen kilpailee myös Vuoden musiikkivideosta Turvasana-kappaleen videolla. Tähti kertoo olevansa otettu ehdokkuuksistaan.

- Tämä on ollut minulle uudelleensyntymisen ja uudelleentulemisen vuosi. Paljon on ollut ilmassa jännitystä, mutta myös kiitollisuutta ja onnentunnetta siitä, että tekemäni musiikki on otettu hyvin vastaan. Tällä hetkellä on käynnissä lähes loppuunmyyty konserttisalikiertue, jossa yleisö on ottanut avosylin vastaan. Uusi aika on alkanut, Vartiainen hehkuttaa Emma Gaalan pressitilaisuudessa.

(kuva: Senja Rapila)

Hän kertoo liikuttuneensa useasti nähdessään lavalta edessään olevan yleisömeren.

- Mitään ei pidä ottaa itsestäänselvyytenä. Vuosi sitten minulla oli sellaisia ääniongelmia, että en olisi voinut edes vetää 2,5 h keikkaa. Yhtäkkiä olenkin taas kiertämässä ja palaan 10 vuoden takaisiin kappaleisiin. Keikoilla on ihmisiä, joille joku ensimmäisen levyn biisi, jota en koskaan soita, onkin maailman tärkein.

- Tämä matka on ollut pitkä ja se jatkuu edelleen. Ääneni on taas kunnossa ja se toimii. Täytyy sanoa, että olen herkkä liikuttumaan, eikä ole ihme, jos liikutun laulaessa. Näin on käynyt keikollakin varsinkin, kun näen yleisön reaktion itkusta nauruun. On niin järisyttävää kokea se yhdessä.

"Oravanpyörä oli pakko pysäyttää"

Vartiainen piti kaksi vuotta kestäneen Terra-kiertueen jälkeen pakkolomaa. Hänet määrättiin levy-yhtiön palaverissa lomalle. Kaikenkaikkiaan lomaa tuli vietettyä kokonainen vuosi äänihuuliongelmien takia.

- Se uupumus oli monen asian summa - olimme kiertäneet Terra-levyn kanssa kaksi vuotta, ja sitä ennen teimme levyä puolitoista vuotta. Se oli pitkä rupeama. Paljon tapahtui myös henkilökohtaisessa elämässä. Tuntui, että minut pakotettiin pysähtymään, hän selittää.

- Se oli tarpeellinen pakkoloma. Se oravanpyörä oli pakko pysäyttää. Itkin helpotuksesta, kun joku sanoi minulle, että nyt pidät taukoa, laulaja jatkaa hymyillen.

- Sitten kun palasin taas studioon, oli ihan uudet voimat ja kappaleita alkoi syntyä helposti. Silloin tuli Turvasana ja monta muuta uutta biisiä, hän sanoo.

(kuva: Senja Rapila)

Vartiainen julkaisee alkuvuodesta uuden singlen, jonka lupaa esittelevän taas jotain uutta hänen persoonallisuudestaan.

- Tauko avasi uuden luovan kauden. Kaikki tekeminen on ollut sen jälkeen helpompaa. Nyt alkoi 15. vuoteni musiikin saralla. Tämä vaan paranee koko ajan, ja se on ihanaa. Hyvin voisi käydä niinkin, että jumikauden jälkeen tuntuisi siltä, ettei ole mitään annettavaa.

Lue myös: Jenni Vartiainen: "Työ on elämäni suurin rakkaus"

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat