Egotrippi valitsi uransa rakkaimmat kappaleet - kuuntele 25 vuoden parhaat helmet

30.03.2018 16:00 - Mikko Räsänen

Egotrippi (1995)

Vuonna 1993 perustettu Egotrippi oli lähettänyt demoja useille levy-yhtiöille. Vuonna 1994 vihdoin onnistui, kun Sony Music kiinnitti aloittelevan yhtyeen talliinsa. Esikoisalbumin julkaisua piti kuitenkin odottaa aina vuoteen 1995 asti. Viivästyminen ei johtunut yhtyeestä.

- Meillä ei ollut hirveän hyvät välit meidän levy-yhtiön kanssa. Levy oli tehty varmaan jo vuotta ennen kuin se lopulta ilmestyi. Ilmestymishetkellä meillä oli jo valmiina yli puolet seuraavastakin levystä, Knipi muistelee.

Levy ei menestynyt kaksisesti.

- Ei mennyt montaa kuukautta levyn julkaisusta, kun Sonylla totesivat, että yhteistyö on parasta lopettaa tähän, Knipi muistelee ja kertoo, että levy-yhtiön antamat potkut tulivatkin yhtyeelle ilouutisena.

- Tuota ilmoitusta edelsi parin viikon jakso, jolloin olin yrittänyt soittaa levy-yhtiölle, kertoa huolistamme ja sanoa, että mielellämme lähtisimme sieltä pois, Knipi jatkaa.

Mikki kertoo, että tuo tapahtumasarja opetti bändille yhden musiikkibisneksen kirjoittamattomista laeista.

- Olen nähnyt monta levy-yhtiötä ja monta ihmistä, ja kaikille on yhteinen juttu se ,että silloin kun menee hyvin, niin asiat hoituvat. Silloin, kun menee huonosti, onkin ihmisiä yhtäkkiä todella vaikea saada kiinni, eikä puhelimeen enää vastata, Mikki kertoo nauraen.

Egotripin kohdalla potkut olivat lopulta iloinen asia. Bändi ei nimittäin joutunut olemaan pitkään ilman kotia, vaan Kari Hynninen kiinnitti Egotripin nopeasti Zen Garden -levy-yhtiönsä listoille. Esikoisalbumi unohtui nopeasti, kun käytiin seuraavan tekoon.

- En ole kuunnellut Egotrippi-albumia varmaan 20 vuoteen, Mikki tunnustaa.

Nyt Mikki ja Knipi joutuvat kuitenkin esittelemään tuon albumin rakkaimmat kappaleet

Knipin valinta: Gloria

- Gloria on tuolta levyltä se biisi, mikä edelleen tuntuu. Muistan, että aikanaan jo kappaletta tehdessä tuli tunne, että tästä tulee hyvä. 

Gloria on pysynyt Egotripin keikkaseteissä näihin päiviin asti. Liveversio tosin poikkeaa aika paljon esikoislevyllä kuullusta versiosta, sillä se nostaa bändin loistavat stemmalaulut paremmin esille. Liveversiota lähempänä oleva sovitus kuultiin vuonna 2004 julkaistulla Egotripin kokoelmalevyllä 20 suosikkia. 

- Silloin miksaajamme vaati, että teidän pitää soittaa. Soitettiin biisi takahuoneessa ja huomattiin, että tämähän menee hyvin.

Mikin valinta: Kesäpäivä

- Kesäpäivä oli meidän ensimmäinen singlelohkaisu. Se oli myös ensimmäinen meidän biisi, minkä olen koskaan kuullut radiosta.

Monet artistit ovat kertoneet, että oman kappaleen kuuleminen radiosta ensimmäistä kertaa on kokemus, jonka muistaa aina. Mikki ei ole tässä poikkeus.

- Olin Tammisaaressa pienessä vaateliikkeessä. Siellä oli radio auki ja meidän biisi alkoi soida. Katselin heti ympärilleni muihin ihmisiin, mutta kukaan ei noteerannut asiaa mitenkään. 

Kuuntele koko Egotrippi-albumi alta ja siirry Superego-albumiin seuraavalle sivulle.

(juttu jatkuu seuraavalla sivulla)

Kilpailut

Uusimmat