Kuva: Eurovision.tv

Viro on Euroviisujen ennakkosuosikki - laulussa todennäköisesti viisuhistorian korkein nuotti!

08.03.2018 15:15 - Iiro Myllymäki - Luettu 2 736 kertaa

Voice.fi:n euroviisutoimittaja Iiro Myllymäki esittelee ja arvioi kaikki vuoden 2018 euroviisukappaleet.

Viro on tänä vuonna yksi Euroviisujen suurimmista ennakkosuosikeista. Viro lähettää Lissabonissa käytävään kamppailuun oopperalaulaja Elina Nechayevan, 26, kappaleella La Forza. Oopperalaulun lisäksi esityksestä jää välittömästi mieleen Nechayevan mekko. Mekkoon ja sen valtaisaan, lattialle levittyvään helmaan heijastetaan videoprojisointeja kappaleen dramaattisuutta tukemaan.

Viro on yksi tämän vuoden suurimmista ennakkosuosikeista viisumittelössä. Nyt kun enää viisi kappaletta 43:sta on julkistamatta, Viro on vedonlyöjien listalla kakkosena. Mielenkiintoista on, että ykkössijaa vedonlyönneissä pitävä Bulgaria ei ole edes vielä julkistanut edustusartistiaan tai -kappalettaan. Bulgarian yleisradioyhtiö BNT on paljastanut vain, että kappale on ”riskaabeli”. Suomi on vedonlyöntilistoilla tällä hetkellä kuudentena.

Monet euroviisufanit ovat ylistäneet Viron kappaletta ja esitystä vuolain sanoin.

”Uskon, että hän voittaa tänä vuonna, koska kaikki tässä on niin voimakasta”, on kommentoitu Euroviisujen Facebook-sivulla.

”Hän on niin hyvä, aivan upea. Menemmekö Tallinnaan ensi vuonna?” pähkäilee toinen kommentoija.

”Rakastan, rakastan, rakastan. Täydellinen valinta. Vihdoin Viro voi voittaa uudelleen”, on myös kommentoitu.

La Forza -sävelmä kipuaa niin suuriin korkeuksiin, että kappaleessa kuullaan todennäköisesti koko viisuhistorian korkein nuotti. Voice.fi tiedusteli asiaa musiikin ammattilaisilta ja sai selville, että La Forzan viimeinen nuotti on kolmiviivainen F. Euroviisujen korkeimpia nuotteja koottiin yhteen vuoden 2014 viralliseen koostevideoon, ja tuossa vertailussa ykköseksi nousi Kroatian edustaja vuodelta 1996. Kyseinen laulu kipuaa nuottiin B2, joka on huomattavasti matalampi kuin La Forzan F3. 

Arvio:

Ooppera ei ole mikään uusi tulokas euroviisulavalla kuultujen genrejen joukossa. Se, mikä erottaa Elina Nechayevan kappaleen suurimmasta osasta muista Euroviisujen oopperaesityksistä on se, kuinka oopperaa kappale todella onkaan. Monesti oopperan sekaan on viisuissa viskaistu nopeaa pop-biittiä (vuoden 2013 Cezar, anyone?) tai sitä on sävellyksellisesti tuotu popimpaan suuntaan. La Forza saattaa olla puhdasverisin oopperaesitys, joka on koskaan euroviisulavalla kuultu. Tätäkin kappaletta on kyllä modernisoitu rumpukonebiitillä, mutta sen verran hienovaraisesti, että kappale on tällaisenaankin enemmän oopperaa kuin poppia.

Itselläni meni kappaletta kuunnellessa kylmät väreet. En lainkaan ihmettele, miksi se on ennakkosuosikin asemassa. Nechayeva on loistava tulkitsija, jonka osumatarkkuus hankalimmissakin nuoteissa on täydellinen. Sävellys on tasapainoinen yhdistelmä oopperamelodiaa ja kevyemmästä musiikista tuttua kuljetusta.

Myös esityksessä on kaikki vaadittava. Mekkoidea on toimiva, joskaan ei Euroviisuissa ainutkertainen. Samanlainen videoscreenin virkaa toimittava mekko nähtiin jo vuonna 2013 Moldovan edustajalla. Vaikka mekon takia Nechayevan täytyy seistä paikallaan kuin tikku siinä itsessään, hänen kätensä ovat vapaat ilmaisemaan kappaleen tunnelmia – ja sen nainen tekee suvereenisti, mitään pakottamatta. Tähän asti kuulemieni kappaleiden perusteella en pistäisi pahakseni, jos ensi vuonna Euroviisuja vietettäisiin Tallinnassa. Saisi tuo Viro 100 -juhlintakin hieman kauniimman kruunun kuin Suomen vastaava.

Lue aiemmat tämän vuoden euroviisuesittelyt tästä linkistä.

Lue myös: Kolumni: Saara Aalto petti viisulupauksensa - ja se on hyvä asia!

Lähteet: Wiwibloggs, Eurovision World,Wiwibloggs

Arvostele artikkeli

Kilpailut

Uusimmat