Kuva: Eurovision.tv

Kreikka yllättää linjastaan poikkeavalla euroviisubiisillä - sanoituksilla erikoinen aihe

21.03.2018 09:15 - Iiro Myllymäki

Voice.fi:n euroviisutoimittaja Iiro Myllymäki esittelee ja arvioi kaikki vuoden 2018 euroviisukappaleet.

Kreikka lähettää tänä vuonna Eurovision laulukilpailuun kokeneen artistin Gianna Terzin, 37. Kreikankielinen kappale kantaa nimeä Oneiro mou, joka tarkoittaa suomeksi ”unelmani”.

Gianna Terzi on esiintynyt ammatikseen vuodesta 2005 lähtien, ja julkaistuaan menestyneitä albumeja hän muutti Yhdysvaltoihin. Naisen kerrotaan ihailevan muun muassa Mariah Careyta, Whitney Houstonia, Céline Dionia ja Michael Jacksonia.

Terzi on kertonut olevansa hyvillään siitä, että myös kreikkaa taitamattomat ovat ihastuneet kappaleeseen. Nainen kertoo kappaleen sanoitusten olevan vuoropuhelua Kreikan ja kreikkalaisten välillä. 

"Mutta se voisi kertoa myös rakkaudesta", nainen kirjoittaa Instagram-päivityksessään.

Kreikka ei ole aivan kirkkaimmassa kärjessä vedonlyöjien listalla tämänvuotisessa kilpailussa. Kreikka on tällä hetkellä vedonlyöntilistojen sijalla 11, kaksi sijaa Saara Aallon yläpuolella.

Arvio:

Kreikasta kajahtaa jylhää, vakavahenkistä ja vaikuttavaa musiikkia tämän vuoden Euroviisuihin. Musiikillisesti kappale on varmasti yksi tämän vuoden ansioituneimmista ja tavallaan kamppailee Viron oopperakurottelun kanssa samoista äänestäjistä. Niistä äänestäjistä, jotka arvostavat Euroviisuissa enemmän suuria tunteita kuin suuria bileitä ja salaa kaipaavat aikaa, kun Euroviisuissa oli vielä aito orkesteri soittamassa. Tämä Kreikan kappale todellakin hyötyisi liveorkesterista.

Oneiro mou -kappaletta osaa arvostaa heti ensikuulemalla, mutta kunnolla sen hienouden tajuaa vasta, kun sitä on saanut hieman kypsytellä. Kappaleessa on hieno, länsimaisesta popkaavasta poikkeava melodiankuljetus, ja instrumentaatiossa hyödynnetään soittimia, joita tällainen länsimaakeskeinen musiikinkuluttaja kuulee vain Euroviisuissa. Erityisesti pisteitä annan viimeistä kertosäettä edeltävästä instrumentaaliosasta, jonka paisuttelu sopisi täydellisesti jonkin kreikkalaisen fantasiaelokuvan takaa-ajokohtaukseen.

Koko kappaleesta huokuu ajattomuus. Voin kuvitella, että tätä kappaletta kuunnellaan vielä 50 vuoden päästä (ainakin viisupiireissä) ja siitä voi nauttia silloin aivan yhtä paljon kuin nyt. Kreikka on muutamat viime vuodet ollut hieman hukassa viisubiisiensä kanssa, ja tämä on näkynyt sijoituksissakin. Gianna Terzi tarjoaa selkeän ryhtiliikkeen Kreikalle. Kreikka on 2000-luvulla profiloitunut nopeiden tanssibiisien lähettiläänä viisuissa, joten jykevä balladi on ilahduttavaa vaihtelua tähän. Top 10 -sijoitus on täysin mahdollinen.

Voit lukea kaikki euroviisuesittelyt tästä linkistä.

Lue myös: Israel on vedonlyöjien ykkössuosikki viisuvoittajaksi - esitys on varmasti tämän vuoden puhutuin

Lähteet: Eurovision World, Eurovision.tv

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat