Kuva: Eurovision.tv

Euroviisujen tämän vuoden fanisuosikin laulutaito ihmetyttää - "Hän ei osu yhteenkään nuottiin"

31.03.2018 09:15 - Iiro Myllymäki

Voice.fi:n euroviisutoimittaja Iiro Myllymäki esittelee ja arvioi kaikki vuoden 2018 euroviisukappaleet.

Valko-Venäjällä käytiin luultavasti tämän vuoden dramaattisin kansallinen euroviisukarsinta. Edustajaksi valittua Alekseevia uhkasi diskaaminen koko karsinnasta sääntörikkomuksen vuoksi. Seitsemän muuta karsintaan osallistunutta artistia vaativat karsinnan järjestänyttä BTRC-kanavaa poistamaan Alekseevin kilpailusta, tuloksetta.

Kohu liittyi Euroviisujen sääntöön siitä, että kansallisiin karsintoihin osallistuvaa kappaletta ei ole saanut esittää julkisesti ennen kilpailua edeltävän vuoden syyskuun ensimmäistä päivää. Alekseev oli kuitenkin esittänyt edustuskappaleeksi lopulta valitun Forever-kappaleensa venäjänkielistä versiota jo ennen tuota kyseistä päivämäärää. Tilanne ratkesi siten, että Forever-kappaleen melodiaan tehtiin muutoksia ja näin sääntörikkomus onnistuttiin kiertämään.

Alekseev on 24-vuotias Ukrainassa syntynyt laulaja. Mies nousi suosioon osallistuttuaan Ukrainan The Voice -kilpailuun, jossa Ukrainan aiempi viisuedustaja Ani Lorak käänsi tuolinsa miehelle ja lähti kannustamaan häntä eteenpäin.

Forever-kappale on kokenut muitakin muutoksia kuin karsinnanaikaisen melodiamuutoksen. Kappaleesta julkaistiin tällä viikolla Euroviisuja varten uusi versio, jossa laulut on äänitetty uudelleen ja rumpukomppi tulee mukaan myöhemmin kuin aiemmassa versiossa. Alla olevalla YouTube-videolla kappaleesta kuullaan vanha versio, mutta videon alta löydät kappaleesta Spotifyssa julkaistun uuden version.

Forever on tällä hetkellä ykkönen viisusivusto Wiwibloggsin äänestyksessä siitä, kenen tulisi voittaa Portugalin Euroviisut. Äänestyksessä on annettu tuhansittain ääniä, ja Valko-Venäjä johtaa muutamalla sadalla äänellä Israelin edustuskappaletta. Viisufanien äänestyksessä Saara Aalto on tällä hetkellä kahdeksannella sijalla. Vedonlyöntitoimistot eivät usko Valko-Venäjän mahdollisuuksiin läheskään yhtä paljon kuin fanit. Vedonlyöjät pitävät Valko-Venäjää vasta 17:nneksi todennäköisimpänä voittajana.

Arvio:

Alekseevin Forever-kappaleen fanisuosiolle on hankala kuvitella muuta syytä kuin edustajan komea ulkonäkö. Toki itse kappale varmasti puhuttelee monia, mutta tällaisessa keskitempoisen popin kategoriassa tänä vuonna on paljon parempiakin ehdokkaita (kuten Bulgaria). Biisin studioversiossa Alekseevin miehekäs ja sävykäs ääni nousee myös yhdeksi mahdolliseksi syyksi suosiolle, mutta tämä ajatus karisee heti, kun kuulee kappaleen live-esityksen. Alekseevin laulusuoritus Valko-Venäjän karsinnan finaalissa oli suorastaan piinallista kuultavaa. Euroviisufanien paneutuneisuus tietäen voisi kuvitella, että he ovat hyvin tietoisia miehen laulutaidon puutteista eivätkä tämän vuoksi nostaisi Alekseevia ykkösekseen. Alekseev on kylläkin jakanut hiljattain Instagramissa videoita itsestään treenaamassa kappalettaan laulunopettajan kanssa, joten ihmisten toiveikkuudellekin on perusteita. Toivotaan, että Alekseev saa itsestään parhaan suorituksen irti paineiden alla viisulavalla.

Alta voit katsoa miehen live-esityksen viisukappaleestaan. En ole ainoa, joka on huomannut laulun epäpuhtauden videon YouTube-kommenteista päätellen.

"Vau, hän laulaa todella huonosti."

"Kappale on kiva, mutta hänen täytyy oppia laulamaan se livenä."

"Yleensä hän laulaa hyvin. Tämä oli pettymys."

"Mitä helvettiä? Hän ei osu yhteenkään nuottiin. Olen aina ollut hänen faninsa, mutta tämä on hänen huonoin esityksensä."

Itse kappaleesta ei ole paljoa kerrottavaa. Kappaleen euroviisuversioon tehdyt muutokset ovat kyllä vieneet biisiä oikeaan suuntaan. Kun biisi alkaa nyt entistä balladimaisempana, sillä on enemmän varaa kasvaa ja kehittyä kappaleen mittaan. Kertosäkeen melodiaan kaipaisi roimasti lisää potkua, tai edes sitä viisumodulaatiota viimeiseen kertsiin. Tällaisenaan kappale on täyttä keskitien tallustamista ilman merkittävää huippukohtaa.

Kappaleen asema fanisuosikkina jaksaa ihmetyttää minua. Mitä tässä kappaleessa on, mitä niin moni viisufani kuulee mutta minä en? Itse asiassa arvioni alussa mainittua ulkonäköseikkaakaan en ymmärrä. Onhan se nyt selvää, että Ruotsin Benjamin Ingrosso on tämän vuoden Mr. Eurovision.

Lue kaikki aiemmin julkaistut euroviisuesittelyt täältä.

Lue myös: Ruotsin euroviisuedustaja haukkuu kilpailun sääntöjä "tyhmiksi" - joutuu muuttamaan esitystään

Lähteet: Wiwibloggs, Eurovision World, Eurovision.tv, Eurovoix, Eurovoix

Kilpailut

Uusimmat