Kuva: Thomas Hanses

Kolumni: Näin Daruden viisuesityksen ennakkoon - tällaiset ovat mahdollisuutemme päästä finaaliin

13.05.2019 20:15 - Iiro Myllymäki

Look Away -esitys on valitettavasti muuttunut huonompaan suuntaan UMK:n jälkeen, kirjoittaa Voice.fi:n toimittaja Iiro Myllymäki

Suomi osallistuu tämän vuoden Eurovision laulukilpailuun tutussa asemassa - altavastaajana. Daruden ja Sebastian Rejmanin Look Away -esitys on lyhyiden videopätkien ja ennakkohuhuilujen perusteella saanut ristiriitaisen vastaanoton viisufanien ja -kommentoijien keskuudessa. Vedonlyöntilistoilla Suomi on tällä hetkellä murskaavasti toiseksi viimeisellä sijalla omassa semifinaalissaan. Tiistain 17 esityksestä kymmenen pääsee jatkoon.

Pääsin seuraamaan Euroviisujen ensimmäisen semifinaalin pukuharjoituksia maanantaina Tel Avivissa. Aiemmin näkemäni ja kuulemani perusteella ennakoin Suomelle melko varmaa rannalle jäämistä finaalista. Nyt, kun kaikki semifinaalin esitykset on nähty kokonaisuudessaan, on paljon enemmän valmiuksia arvioida jatkoonpääsyn todennäköisyyttä. Ja on sanottava, että tiukille menee.

Tehdään se nyt ensin selväksi, että Suomen esitys ei ole missään nimessä huono. Se on visuaalisesti yhtenäinen, Sebastian laulaa hyvin ja esitykseen muodostuu jonkinlainen draaman kaari. Maailmantuskainen teema on ajankohtainen. Kappaleen esityspaikkakin on hyvä, sillä Montenegron vaivaannuttavan kappaleen jälkeen Look Away pääsee paremmin oikeuksiinsa kuin yksittäisenä esityksenä kokonaisuudesta irrotettuna. ”Ei huono” ei tässä tapauksessa kuitenkaan tarkoita jormauotismaista maireaa kehua, vaan enemmänkin sitä, että esitys ei ole mikään kolmeminuuttinen myötähäpeäkarnevaali - joskaan se ei ole erityisen hyväkään.

Millainen esitys sitten oikein on? Lavalla nähdään Darude soittamassa koskettimia lavan reunassa, kun Sebastian hallitsee lavasta kolmion muodossa ulkonevaa catwalkia. Kolmantena esiintyjänä nähdään tanssija Etel Röhr, joka vihreässä mekossa tanssii lavan keskelle asetetun vaalean korokkeen päällä. Suuri rooli on myös videoprojisoinneilla. Toisen säkeistön alkaessa tanssija ”hukkuu” veden alle taustascreenillä ja katoaa samalla korokkeen päältä. Sieltä hän nousee esiin vasta viimeisen kertosäkeen ”look away” -kohdan alkaessa. Esityksen lopussa aiemmin sinisinä hehkuvilla videoscreeneillä näkyy auringonnousun kajastus.

Ajattelua kuution ulkopuolelta

Darude ja Sebastian Rejman kommentoivat Tel Avivissa Voice.fi:lle, että heidän mielestään esitys on muuttunut paremmaksi Uuden musiikin kilpailun versioon verrattuna. Tuolloin esityksen keskiössä ollutta pyörivää kuutiota ei saatu viisuesitykseen mukaan teknisistä syistä, mutta miesten mielestä uudet taustaprojisoinnit korvaavat kuution enemmän kuin hyvin. Tästä olen täysin eri mieltä. Taustavideoiden hyödyntäminen hyvin harvoin enää riittää koukuksi euroviisuesityksessä, ja nimenomaan koukku Suomen esityksestä puuttuu. Kuutio oli koukku, joka määritteli Look Away -esityksen ja sai jotkut ihastelemaan esitystä jopa Suomen kautta aikain parhaimmaksi. Tanssijan hukkuminen oli huomattavasti luontevampi ja näyttävämpi osa esitystä silloin, kun kuution avulla saatiin luotua vaikutelma putoamisesta alas eikä imeytymisestä taustascreenille.

Maanantain harjoituksissa Suomea kiusasivat vieläkin tekniset ongelmat. Kamerakulmista oli ollut aiemminkin epäselvyyttä, ja niin oli edelleen. Rejman on harmitellut, että ohjeet siitä, mihin kameraan milloinkin tulee katsoa, ovat vaihtuneet monta kertaa ja yllättäen. Kameratyöhön on saatava 100-prosenttinen varmuus, jotta Sebastian saa katsekontaktilla yhteyden tv:n ääressä oleviin äänestäjiin.

Vaikka vuoden suurimmat ennakkosuosikit kilpailevat vasta toisessa semifinaalissa, Suomen jatkoonpääsy menee hyvin tiukille. Selviä jatkoonmenijöitä on arvioni mukaan kuusi (Kreikka, Kypros, Islanti, Australia, Viro, Tsekki), ja jäljellä olevista neljästä paikasta realistisesti kilpailee seitsemän maata, ja Suomi on yksi niistä. Maanantain harjoitusten ja melkein kahden vuosikymmenen viisufanituksen tuoman kokemuksen myötä arvioin, että Suomi sijoittuu semifinaalissa jonnekin sijojen 9 ja 14 välille. Look Away asettuu sekä biisinä että esityksenä sille ”ihan kiva” -osastolle, mistä on hankala ponnistaa kovin pitkälle.

Lue myös: Daruden viisushow pistettiin täysin uusiksi ikävän syyn takia - "Se harmitti meitä aika rajusti"

Lue myös: UMK:n laulumiksaus haukuttiin maanrakoon netissä - nyt kommentoivat Darude ja Sebastian Rejman

Kilpailut

Uusimmat