Kuva: Emmi Moilanen

Bertta, 20, menetti äitinsä Sari Seppälän syövälle - debyyttisinglen takana koskettava tarina

18.06.2019 17:30 - Senni Loikala

Bertta Seppälä kirjoitti lyriikat esikoissingleensä viime syksynä. Silloin Bertta tiesi jo, ettei hänen äitinsä syöpää todennäköisesti pystyttäisi parantamaan.

Bertta Seppälä, 20, elää tavallista nuoren aikuisen elämää Helsingin Kalliossa. Hän asuu kämppäkaverinsa kanssa vuokrakaksiossa, tekee intohimoisesti musiikkia Bee-artistinimellä ja käy osa-aikatöissä laukkukaupassa. Bee vitsailee, että hän ja kämppäkaveri ovat kuin vanha pariskunta.

- Olemme läheisiä, ja voimme puhua toisillemme kiertelemättä. Saan usein sanomista, kun tiskikone ei ole tyhjennetty tai likaisia astioita on siellä täällä. En ole innostunut kotitöistä, kun taas kämppikseni on siivousintoilija.

- Toisaalta minä kokkaan ja hän ei, Bee lisää pilke silmäkulmassaan.

Esikoissingle syntyi rankkana hetkenä

Viime syksynä Bee kirjoitti kappaleen, josta tuli hänen debyyttisinglensä. Sun Laulu ilmestyi toukokuussa, mutta kappaleen tekohetkellä Been elämä oli toisenlaista kuin nykyään. Silloin hänen äitinsä, radiojuontaja Sari Seppälä oli syöpähoidoissa ja lähipiiri tiesi jo, että parantuminen olisi epätodennäköistä.

- Äidin tilanne toi sen tunteen pintaan, mikä sai minut kirjoittamaan tämän biisin. Lyriikoita tehdessäni mietin myös yleisellä tasolla, millaista on, kun joku ei yhtäkkiä olekaan täällä.

Bee kertoo, että kirjoittaa lauluihin sanoituksia kokiessaan voimakkaita tunteita niin hyvässä kuin pahassa. Silloin lyriikat syntyvät helposti. (kuva: Emmi Moilanen)

Kuten Been muutkin läheiset, myös Sari kannusti tytärtään jatkamaan musiikin tekoa. Noihin aikoihin Bee työsti myös muita kappaleita ja antoi äitinsä kuunnella niitä. Sun Laulusta hän ei kertonut Sarille.

- Kuuntelimme kaikki muut biisit ja analysoimme niitä. Äiti tykkäsi kappaleista kovasti.

- Sun Laulua en halunnut antaa kuunneltavaksi, koska en tahtonut itkettää äitiä. Minusta kappale on voimaannuttava, mutta tiesin, ettei se siinä vaiheessa olisi ollut äidille voimaannuttava. Ajattelin, että hän kuulee sen myöhemmin tuolta jostakin.

Sari menehtyi tammikuun lopulla nopeasti edenneeseen haimasyöpään. Bee esitti Sun Laulun äitinsä hautajaisissa.

Räppääminen kiinnostaa

Nyt Bee keskittyy uusien kappaleiden tekemiseen. Hän työstää kappaleitaan yhdessä muusikko Ville Pusan kanssa. He tutustuivat The Voice of Finland -laulukilpailussa, johon Bee osallistui keväällä 2018. Bee oli mukana kilpailemassa semifinaalipaikasta, mutta joutui jättämään kilpailun tuossa vaiheessa.

- Kun itse kuuntelen musiikkia, haluan päästä sisälle biisiin ja usein huomaan, että tämä on kuin suoraan elämästäni. Olisi hienoa, jos ihmiset saisivat saman tunteen minun musiikkini kautta.

Bee odottaa pääsevänsä keikkailemaan. Ensin täytyy kuitenkin julkaista lisää uusia kappaleita. Artistin toiveissa on myös, että hän voisi tulevaisuudessa tehdä kokoaikaisesti työkseen musiikkia.

- Olisihan se siistiä, jos saisi elätettyä itsensä tällä. Silti pääasia on, että pystyisin antamaan ihmisille jotakin musiikillani.

Artistilupaus vertaa luonnettaan äitikarhuun, jolle läheisten ja ystävien hyvinvointi on kaikki kaikessa. (kuva: Emmi Moilanen)

On mahdollista, että Bee keskittyy tulevaisuudessa myös rap-musiikin tekemiseen.

- Salainen unelmani on räpätä joskus. Olen treenannut paljon melodista räppiä ja kirjoittanut riimejä. Vielä en kuitenkaan osaa mitään freestyleja heittää, hän tuumaa hymyillen.

- Minulla on kämppikseni kanssa myös hölmö harrastus, että räppäämme puhelimeeni kirjoittamiani kauppalistoja. Siitä luetellaan, että nuudelia, mandariineja ja niin edelleen. Halvat ovat huvit!

"Haluan pysyä helposti lähestyttävänä"

Beelle ei ollut itsestään selvää, että hän lähti tavoittelemaan unelmiaan musiikkimaailmassa. TVOF-kilpailun myötä hän uskalsi viimein sanoa ääneen, että tahtoo tehdä musiikkia työkseen.

- Olen aina ollut sinut itseni kanssa, mutta samaan aikaan isoin piru olkapäälläni on ollut ajatus siitä, etten koskaan ole paras missään.

- Joku voisi kuvailla minua pessimistiksi, mutta itse sanoisin olevani realisti. Isänikin kutsuu minua välillä ankeuttajaksi. Ajattelen, että epäonnistumisten kohdalla pudotus ei ole niin suuri, jos on valmistautunut pahimpaan ja on suunnitelma sen varalle. Pysyvät jalat ainakin maassa, Bee naurahtaa lopuksi.

Bee pohtii kysymystä siitä, kenen suomalaisartistin kanssa tahtoisi tehdä yhteistyötä. Ensimmäisenä mieleen tulevat Pyhimys, Mikael Gabriel ja Kasmir. (kuva: Emmi Moilanen)

Toisaalta Bee kokee, että epävarmuuden tunteet ovat luonnollisia. Hän ei tahdo esittää roolia elävässä elämässä, eikä myöskään sosiaalisessa mediassa. Bee ei esimerkiksi tahdo luoda erillistä artistitiliä Instagramiin.

- Kaikilla meillä on omia epävarmuuksiamme, mitä niitä piilottelemaan. Elämäni on välillä kuin jostakin sitcom-sarjasta, ja kerronkin somessa, jos olen heittänyt hammasharjan vessanpönttöön tai jos punkki on purrut minua. Haluan pysyä tavallisena ja helposti lähestyttävänä.

Kesällä Bee aikoo käydä muutamilla musiikkifestivaaleilla ja tehdä pari ulkomaan reissua. Sen enempää hän ei halua merkintöjä kalenteriinsa.

- Nyt, kun olen päässyt takaisin kiinni tavalliseen arkeen, en kaipaa mitään suureellista. Haluan, että arkeni on tuttua ja turvallista ja että saan hengailla rauhallisesti ystävieni ja läheisteni kanssa. Minulle riittää mainiosti, jos voin pelata ystävieni kanssa Unoa parvekkeellamme.

Katso alta Been esikoissinglen musiikkivideo.

Lue myös: Unelmiesi tiellä on yleensä vain 5 estettä - näin murrat niistä jokaisen!

Kilpailut

Uusimmat