Kuva: Lauri Kujanpää

Pate Mustajärvi lapsuudestaan: 'Täysin päinvastainen kuin yleensä ajatellaan'

16.09.2019 20:15 - Lauri Kujanpää

Pate Mustajärven uusi sooloalbumi julkaisiin tänään 16. syyskuuta.

Pate Mustajärvi, 63, julkaisi tänään 16. syyskuuta sooloalbumin Teillä oli nimet, ja kerran te kuljitte täällä. Albumin kappalelistaa selatessa huomaa, että jokaisella biisillä on ihmisen etunimi. Mustajärvi kertookin Voice.fi:n haastattelussa, että tarinat ovat oikeasta elämästä ja kertovat oikeista ihmisistä.

- Tuon albumin nimi tuli eräästä lehtijutusta, joka kertoi viimeisestä nälänhädästä Suomessa. Kun näin tuon lauseen, niin se kolahti meikäläiseen heti ja soitin ystävälleni Ari ”Kankku” Kankaanpäälle, että mulla on levylle nimi, alappas tekemään biisejä.

- Kankku sitten sanoi, että käy, mutta sinä teet tekstit. Kaikki levyn tekstit ovat meikäläisen käsialaa, paitsi yhden niistä on kirjoittanut tyttäreni Jenni Mustajärvi.

Lapsuuden tarinat

Suurin osa levyn tarinoista on peräisin Mustajärven nuoruudesta ja lapsuudesta.

- Muistelin omaa elämääni sieltä 4-vuotiaasta aina tuohon varhaisteini-ikään asti. Meidän kylällä ei ollut televisiota tai edes sähköjä, joten ihmiset kertoivat tarinoita. Muistan kun toisessa huoneessa istuivat kylän naiset, ja toisessa miehet, ja sitten seilasin pienenä poikana siinä välissä korvat höröllä.

- Levyn henkilöt ovat lähtöisin juurikin tuollaisten tarinoiden ihmisistä ja kertojista, ja varmasti suurin osa heistä on jo manalan majoilla.

- Muistan, kun menin kylämme kioskille katsomaan isojen poikien kaljanjuontia, ja me pienet pojat kuuntelimme heidän juttujaan. Sieltä tulee esimerkiksi kappale Käärmeensyöjä Koivunen. Hermanni ja Svante-setä, jotka levyllä myös ovat, kertoivat hurjia ja jopa pelottavia tarinoita juuri silloin, kun olin vielä pieni lapsi ja vietin aikaa maalla.

Mustäjärvi sanoo, että toisin kuin saatetaan usein luulla, hänen lapsuutensa oli hyvin lämmin ja rauhallinen.

- Monesti meikäläisestä halutaan tehdä sellaista romantisoitua kuvaa, että olen elänyt kovan lapsuuden kadulla ja nyrkit ovat heiluneet. Totuus on kuitenkin se, että ei meidän lapsuudessamme tapeltu tai juotu eikä kukaan saanut turpaan. Päinvastoin, lauloimme ja soitimme paljon yhdessä ja pidimme hauskaa. Minulla oli äärimmäisen turvallinen ja hieno lapsuus.

- Ainoa paikka, jossa oli hieman vääntöä, oli sitten koulu. Ja siihen aikaan koulussa oli kova kuri, jota vastaan piti myös vähän taistella. Ehkä se aiheutti vanhemmille hieman harmaita hiuksia, Mustajärvi nauraa.

Elämän perusasiat auttavat kiireisessä keikka-arjessa

Popedan ohella Mustajärvi tekee soololevyn tiimoilta viisi keikkaa Tampereella lokakuussa sekä ensi kevätalvena Teatterin Kummitus Vol 2. -kiertueen. Monet ovat ihmetelleet, miten miehellä riittää aika ja energia.

- Popeda tekee nyt keikkoja vain viikonloppuisin, niin viikolla touhutaan tämän levyn parissa. Soitamme esimerkiksi Tampereella soolobändini kanssa nyt vain viisi keikka lokakuussa. Soolokiertue on sitten vasta lopputalvesta.

- Joulu- ja tammikuussa pyrin sitten pitämään pitkän ”kesäloman”. Se auttaa jaksamaan, sillä silloin en aio tehdä yhtään mitään.

Kiivaan keikkatahdin keskellä muutamat elämän perusasiat ovat Mustajärvelle tärkeitä.

- Olen tästä puhunut aikasemminkin, että keikalla pitää olla mukana kolme asiaa: Hyvä fiilis, rouva ja koira, Mustajärvi nauraa ja jatkaa:

- Kun ne asiat ovat kondiksessa, niin elämä sujuu.  Pitää myös syödä ja nukkua hyvin.

Selfiet häiritsevät

Mustajärvi ei itse juurikaan käytä alkoholia ja pyrkii elämään terveellisesti. Laulaja myöntää, että humalaisten ihmisten selfie-pyynnöt käyvät joskus hermoille - varsinkin kun mies haluaa ajaa keikalta vain suoraan kotiin tai hotelliin.

- Kyllähän se välillä häiritsee aika perhanasti. Mutta olen ratkaissut tämän niin, että kun en kuviin halua, niin otan laukustani kuvakortin, johon raapustan nimmarin ja tarjoan sitä sitten tilalle. Yleensä se kelpaa, Mustajärvi hymyilee.

Mustajärven keikkapäivämäärät löydät hänen kotisivuiltaan.

Voice.fi, Radio Nova, Iskelmä, Radio City ja Radio SuomiRock ovat osa Bauer Mediaa.

Lue myös: Pate Mustajärvi kommentoi Metallican Pitkä kuuma kesä -vetoa: "Onhan se kansainvälinen biisi"

Lue myös: Pate Mustajärvi pitää urheilusta ja lukemisesta - 'Ennen mentiin pubiin, nykyään sauvakävelemään'

Kilpailut

Uusimmat