Kuva: Senja Rapila

Suvi Teräsniskalle keikkojen peruminen oli erityisen raskasta: "Kiertue oli osa surutyötäni"

24.05.2020 10:15 - Iiro Myllymäki

Kun korona iski, Suvi Teräsniska oli Olli Lindholmille kunniaa tekevällä kiertueella.

Koronapandemia pyyhkäisi hetkessä muusikoiden kalenterit tyhjiksi keikoista, ja näin kävi myös Suvi Teräsniskalle, 31. Nainen oli ehtinyt esittää kahdeksan konserttia Ihmisen poika -kiertueellaan, jossa hän Yö-yhtyeen säestämänä tulkitsi Yön rakastettuja kappaleita. Yön laulaja Olli Lindholm oli Suvi Teräsniskalle tärkeä mentori ja ystävä, ja nainen nousi musiikkitaivaalle alun perin Yön taustalaulajana. Lindholm menehtyi helmikuussa 2019.

Kiertueen siirtäminen vuodella eteenpäin oli kova pala Teräsniskalle. Nainen on asian takia itkenyt useammatkin itkut.

- Se otti koville. Oli tosi raju pettymys, että kävi näin, mutta eihän tälle mitään voi ja olemme kaikki tässä samassa tilanteessa. Tuohon kiertueeseen liittyy niin paljon muutakin kuin esiintyminen. Se oli yksi osa surutyötäni. Yhtäkkiä vetäistiin matto jalkojen alta, Teräsniska sanoo Voice.fi:n haastattelussa.

Suvi Teräsniska olisi halunnut saada surun tunteita käsitellyksi konserttien avulla, mutta surutyö pitkittyy nyt vuodella. Ihmisen poika -konsertit olivat tunteikkaita sekä esiintyjille että yleisölle, ja kyyneliltä ei vältytty.

- Piti tuijotella seinille siinä vaiheessa, kun näin, että yleisössä herkistytään. Olen sellainen myötätuntoitkijä.

Kiertueen alkaessa Teräsniska arveli, että jossain kohtaa kappaleiden esittäminen ja välispiikeissä tarinoiden kertominen helpottuisi, mutta ainakaan kahdeksan konsertin aikana tunteikkuus ei vähentynyt mihinkään. Tietyt kappaleet olivat erityisen raskaita esittää.

- Yksi raskaimmista oli Särkyvää. Se oli minun ja Ollin duettobiisi. En ennen tätä rundia ole esittänyt sitä yksinäni, Teräsniska sanoo.

Valtava jännitys ennen jokaista keikkaa

Suvi Teräsniska kertoo saaneensa joka keikan jälkeen suorastaan ylitsevuotavan paljon kiitoksia yleisöltä. Nainen kertoo olleensa liki paniikissa ennen jokaista keikkaa, niin kovaksi jännitys yltyi. Hän halusi tehdä kunniaa kappaleille, joiden tiesi olevan yleisölle erityisen rakkaita.

- Siellä yleisössä on niitä, jotka ovat käyneet katsomassa Yötä livenä ja tietävät ne Ollin tietyt maneerit. Pakostakin ajattelin, miten esitän ne kappaleet suhteessa siihen, miten Olli on ne esittänyt, vaikka eihän minun tietenkään tarvitse sitä samalla tavalla tehdä.

Nainen laskeskelee, että pian tulee kuluneeksi 14 vuotta siitä, kun hän ensimmäistä kertaa kapusi lavalle Yö-yhtyeen kanssa.

- Se on huikea ja iso osa elämääni. Olen 31-vuotias, joten se on melkein puolet elämästäni.

Ihmisen poika -kiertue jatkuu maaliskuussa.

Lue myös: Suvi Teräsniska paljastaa kotinsa kauniin sisustuksen salat - kahdella vinkillä persoonaa peliin

Lue myös: Suvi Teräsniskan tuorein julkaisu lähti Instagramissa heitetystä vitsistä - viestejä alkoi sadella

Lue myös: Suvi Teräsniska päivästä, kun kuuli Olli Lindholmin kuolemasta: "Valahdin lattialle ja huusin"

Kilpailut

Uusimmat