Kuva: AOP / Ville Honkonen

IL selvitti parhaiten festarikeikasta tienaavat suomalaisartistit - 50 000:n kerhossa neljä tähteä

01.07.2021 13:45 - Iiro Myllymäki

Iltalehden tietojen mukaan Lauri Tähkä ja Antti Tuisku ovat parhaiten festarikeikasta tienaavat suomalaiset sooloartistit.

Iltalehti on selvittänyt, mitkä artistit tienaavat minkä verran tämän kesän festarikeikoista. IL:n mukaan 50 000 euroa keikasta tienaavien artistien kultakerhoon kuuluu vain neljä artistia: Lauri Tähkä, Antti Tuisku, Haloo Helsinki ja Apulanta. Näiden artistien festarikeikkapalkkio on jossain 50 000 euron hujakoilla, hieman yli tai alle.

- Jos artisti vetää stadionin täyteen, silloin kehtaa pyytääkin vähän enemmän, asiantuntija sanoo IL:lle.

Asiantuntija painottaa, että pääsy 50 000:n kerhoon ei ole helppoa.

Haloo Helsinki on yksi Suomen parhaiten palkatuista festariartisteista. (kuva: Hanna-Maria Grönlund)

Aiempina vuosina tietyille artisteille on kuitenkin maksettu vielä tätäkin enemmän. Vuonna 2019 palkkioissa omassa luokassaan olivat yhdessä keikkailleet Ville Valo ja Agents. Heidän kerrotaan saaneen 60 000–80 000 euroa festariesiintymistä kohden. Vuonna 2018 puolestaan tällaisiin tienesteihin pääsi Cheek. Kyseessä oli miehen viimeinen festarikesä ennen uran lopettamista. IL:n haastatteleman asiantuntijan mukaan tuon hintaluokan artisteja on korkeintaan yksi kesässä.

Antti Tuiskun räväkät keikat palkitaan nykyään 50 000 euron palkkiolla. (kuva: Senja Rapila)

Neljän kärjen perässä tulevat artistit, jotka tienaavat tänä kesänä per keikka noin 30 000 euroa. Näihin artisteihin lukeutuvat Sanni, Kaija Koo, Eppu Normaali ja JVG. Reilut 20 000 euroa tienaavia puolestaan ovat J. Karjalainen, Popeda, Vesala, Elastinen ja Klamydia. Klamydian keikkapalkkiot ovat nousseet selvästi, mistä lienee kiittäminen solisti Vesku Jokisen esiintymistä Vain elämää -ohjelmassa.

Toinen keikkapalkkioissa selvää nousua tehnyt on Erika Vikman. Aiemmin Vikman tunnettiin tangokuningattarena ja tanssilava-artistina, mutta vuoden 2020 UMK-hitti Cicciolinan myötä nainen teki uuden tulemisen ja loi nahkansa kiinnostavana pop-artistina. Suosion nousu on näkynyt keikkapalkkioissa. Vikmanin kerrotaan aiemmin olleen ”parin tonnin artisti”, mutta nyt yksittäisen festarikeikan palkkio on 10 000–15 000 euroa.

- Erika on aiemmin ollut puhdas tanssiartisti, mutta hän on tänä kesänä murtautunut varteenotettavien festariartistien joukkoon, asiantuntija kertoo IL:lle.

Erika Vikman on ihailtu ja rohkea esiintyjä, joka on nosteessa myös keikkapalkkioilla mitattuna. (kuva: Yle / Miikka Varila)

Tulokasartisti Behmin kerrotaan olevan samanlaisissa keikkapalkkioissa kiinni kuin Vikman. Nainen teki läpimurtonsa vuonna 2020, ja toukokuisessa Emma Gaalassa hän voitti peräti seitsemän palkintoa.

Täytyy muistaa, että koko keikkapalkkio ei suinkaan mene artistin taskuun, vaan osansa ottavat esimerkiksi keikkamyyjät, teknikot ja muut artistin työntekijät. Iltalehti toteaa, että artikkelissa esitetyt palkkiosummat eivät ole kiveen hakattuja, vaan suuntaa antavia.

Lue myös: Vesku Jokinen muistelee aikaa, jolloin lähes kaikki Klamydian fanit olivat miehiä: "Se oli aika kamalaa"

Lue myös: Blind Channel kiertää ahkerasti Suomea - katso keikkapäivämäärät

Lähde: Iltalehti

Kilpailut

Uusimmat