Kuva: Antti Kokkola

Saara Aalto teki paluun erityislaatuisella kappaleella - lapsena kirjoitettu laulu muuttui surullisen ajankohtaiseksi

16.06.2022 16:45 - Iiro Myllymäki

Saara Aalto on julkaissut hyväntekeväisyyssinglen, jonka tuotot ohjataan sodasta ja konflikteista kärsivien lasten auttamiseen.

Voit kuunnella Saara Aallon koko haastattelun alta tai Podplaysta.

Saara Aalto, 35, on palannut tauolta musiikin julkaisussa. Nyt naiselta on julkaistu This World -niminen kappale, jonka ympärille on perustettu hyväntekeväisyyskampanja auttamaan sodasta, kriiseistä ja konflikteista kärsiviä lapsia ympäri maailman. Kampanjassa on mukana Pelastakaa lapset -järjestö sekä Suomessa että Isossa-Britanniassa. Kaikki kappaleesta saatavat tuotot ja kampanjatuote-t-paidan myyntitulot ohjataan järjestön kautta lasten avuksi.

Aalto kirjoitti kappaleen vain 12-vuotiaana, ja biisillä jopa kuullaan tuonikäisen Saaran laulua. Kyseessä on ensimmäinen Aallon tekemä englanninkielinen popkappale. Kappale syntyi aikanaan nuoren Saaran kokemasta maailmantuskasta.

- 12-vuotiaana sitä alkoi tajuta, että maailmassa on hätää kärsiviä lapsia. Siitä tuli minulle huoli, ja inspiroiduin tekemään maailmanpelastusbiisin, Aalto kertoo Voice.fi:lle.

Aalto oli tuohon aikaan voittanut karaokekilpailun, jonka palkintona hän pääsi levyttämään oikeaan studioon. Tuskin kukaan olisi osannut arvata, että nuori artistin alku oli kirjoittanut aivan oman englanninkielisen kappaleen, jonka halusi sessiossa levyttää. Aalto äänitti This World -kappaleen studiossa vuonna 1999 isänsä avustuksella, ja tämä oli käänteentekevä kokemus.

- Ajattelin, että vau, nyt olen artisti. Se oli ensimmäinen kokemukseni oikeassa studiossa, Aalto muistelee.

Kun maailma pysähtyi vuonna 2020 koronasulkujen myötä, Aalto löysi kappaleen uudelleen. Hän alkoi käydä arkistojaan läpi ja löysi kappaleen sekä kaikki sen studioversion ääniraidat erikseen. Tästä syttyi idea, että biisistä voisi tehdä uuden version hyödyntäen vanhaa lauluraitaa. Ajatus jäi hautumaan, ja tämän vuoden keväällä Aalto palasi idean ääreen.

- Minulla oli hirveästi luovaa energiaa, koska olin lähtenyt somesta pois. Silloin oli juuri alkanut Venäjän ja Ukrainan kriisi ja tuntui, että kappale on hyvin ajankohtainen, Aalto kertoo.

Aalto korostaa, että kampanjan tuotot eivät mene vain ukrainalaisten lasten auttamiseen, vaan ympäri maailmaa. Hän toivoo, että kampanjan avulla saadaan hyvin rahaa kerättyä ja muutettua hädässä olevien lasten elämiä konkreettisesti.

Saara Aalto halusi, että kappaleessa kuuluu muidenkin lasten ääni kuin hänen omansa. Kappaleelle löytyi kymmenen lasta laulamaan erikielisiä osuuksia ja yhteistä kuorolaulua.

This World -kappaleessa kuullaan lasten laulamana ranskaksi, eestiksi, tamiliksi, swahiliksi, kiinaksi, tsekiksi, ruotsiksi, hollanniksi, espanjaksi, suomeksi ja englanniksi esitettyjä osuuksia. (kuva: Antti Kokkola)

Isovanhempien sotakokemukset mielessä

Kampanja on saanut Aallon miettimään myös oman sukunsa historiaa. Hänen omat isovanhempansa joutuivat lapsina sodan keskelle 1940-luvulla.

- Mummini lähetettiin Pelastakaa lapset -järjestön avulla Ruotsiin 80 vuotta sitten. Ukkini pakeni Viipurista pommituksia eikä ikinä päässyt kotiinsa takaisin. Tämä kappale auttaa niitä lapsia, jotka ovat samassa tilanteessa kuin isovanhempani 80 vuotta sitten. On hirveää, että nyt on sama tilanne kuin silloin eikä mitään kehitystä ole tapahtunut.

Helmikuusta alkaen on seurattu Venäjän aloittamaa hyökkäyssotaa Ukrainaan. Aalto on uutisia seuratessaan ihmetellyt juuri tätä, miten historiasta ei tunnuta opittavan.

- Eikö tässä ole jo nähty, että sodasta ei seuraa mitään hyvää? On käsittämätöntä, että olemme samassa tilanteessa uudestaan. Se koskettaa, ja tulee palo tehdä muutosta maailmaan. Haluan tuoda rakkautta vastavoimana, Aalto pohtii.

Voit kuunnella Aallon koko haastattelun artikkelin alusta. Haastattelussa Aalto kertoo myös muun muassa, mitä teki puolen vuoden sometaukonsa aikana ja miten hän ja Meri-vaimo elivät ”miljonäärielämää” Espanjassa.

Lue myös: Saara ja Meri Aalto muuttivat Espanjaan - "Tämä on upeaa!"

Lue myös: Saara Aalto hämmentyi siitä, millä sanalla tuli kutsuneeksi Meri-vaimoaan: "Miten tämä tapahtui?"

Kilpailut

Uusimmat