Kuva: Janita Mutanen

Hyökkäävä somekommentointi puhututtaa suomalaisjuontajia: "Sananvapauteen kuuluu vastuu"

09.05.2022 09:15 - Riia Frost

Rikosmyytit-podcastin juontajat Heidi Holmavuo ja Sami Sallinen keskustelevat suorasanaisesti ilmiöstä nimeltä maalittaminen.

- Ne urpot, jotka eivät ymmärrä, mitä sananvapaus tarkoittaa, käyttävät sitä kaikista härskeimmin hyväkseen, rikostoimittaja Heidi Holmavuo toteaa Rikosmyytit-podcastin kolmannessa jaksossa, joka käsittelee tällä kertaa maalittamista eli ihmisten usuttamista tietyn henkilön kimppuun internetissä.

Kyseisen podcastin juontajat Holmavuo ja poliisin entinen rikostutkija Sami Sallinen keskustelevat muun muassa siitä, miten julkkisten somehäiritsemistä oikeutetaan sillä, että he sattuvat tekemään julkista työtä. Koko jakson voit kuunnella alta tai Podplaysta.

Juontajat toteavat maalittamisen taustalla olevan usein itsekkäät syyt sekä omat maailmannäkemykset. Juontajien mukaan niin sanotut kyseiset syyt saavat usein ihmiset manipuloimaan muita hyökkäämään internetissä tietyn henkilön tai yrityksen kimppuun, jotta kohde murtuisi tai jopa tuhoutuisi.

Jaksossa puhutaan paljon sananvapauden merkityksestä maalittamisessa, ja juontajat pohtivat suorasanaisesti sitä, miten nykyään on niin helppoa sanoa oma mielipiteensä internetissä. Valitettavan moni ei kuitenkaan juontajien mukaan tajua, ettei sananvapaus oikeuta rikkomaan lakia.

- Sananvapauteen kuuluu vastuu, kun jokaisella on kuitenkin Suomen perustuslaissa turvattu yksityiselämä ja kunnia siihen, Holmavuo toteaa.

- Se vastuu on asia, joka unohtuu. Mehän elämme onnellisesti maassa, jossa voimme vapaasti käyttää meidän sanojamme. Mutta me ryssimme sen, koska emme ymmärrä, mikä on sopivaa tai mikä ylittää rikoksen tunnusmerkit ja mikä taas on rakentavaa, Sallinen lisää.

Sallinen myös kertoo, miten nykyajan tapahtumat, kuten pandemia tai sota, asettavat täydellisen kentän vastakkainasettelulle. Sallinen myös pohtii, miten muun muassa poliitikkojen keskustelutyylit somessa vain ruokkivat entisestään kyseistä vastakkainasettelua.

- Jos poliitikko pystyy päästelemään suustaan mitä tahansa ilman minkäänlaisia seuraamuksia, niin on ihan relevantti kysymys, että: ”Minkä takia minä en sitten voisi tavallisena kansalaisena tehdä samalla tavalla?", Sallinen analysoi.

- Sehän lähtee siitä, että meillä ei ole sisälukutaitoa. Sen jälkeen me haluamme väärinymmärtää, jonka jälkeen meillä on oikeus tehdä siitä sisällöstä jotain aivan muuta kuin mihin se on tarkoitettu. Tämä on sinällään pelottavaa, koska kuka tahansa voi yhdellä kommentillaan joutua valtavan maalittamisen kohteeksi, Holmavuo lisää.

(kuva: Janita Mutanen)

Täytyykö olla rohkea vai vaieta?

Juontajat kauhistelevat sitä, miten nykyään yksikin väärä sana somessa tai muualla internetissä voi tehdä tavallisestakin ihmisestä maalittamisen kohteen. He myös pohtivat, ettei tavallinen ihminen välttämättä tiedä, miten suhtautua hyökkääviin kommentteihin.

Maalittamisesta johtuen onkin valitettavaa, ettei moni enää nykyään uskalla puhua netissä tärkeistäkään asioista. Sallisen mukaan mielensäpahoittajat ovat suhteellisen pieni vähemmistö, mutta heillä on silti suuri vaikutus yhteiskunnassamme.

- On sääli, että jätämme sanomatta tärkeitäkin asioita sen takia, että joudumme pelkäämään, miten pieni vähemmistö reagoi, Sallinen toteaa.

- Mutta välillä pieni vähemmistö määrittää hyvin pitkälle sen, mitä enemmistö saa tehdä, Sallinen lisää.

Vaikka maalittamista on vaikea ennakoida ja moni pelkää sen kohteeksi joutumista, juontajat kuitenkin kannustavat ihmisiä pohtimaan, kannattaako vaieta miellyttääkseen mielensäpahoittajia.

- Tyytyykö siihen pienen vähemmistön piipitykseen, vai antaako sen oman äänensä kuulua? Holmavuo pohtii.

- Tässäkin joutuu valitsemaan puolensa: eli uskallanko rohkeasti olla sitä mieltä, että toimin oikein joissakin asioissa, vai kyykkäänkö sen takia, että joku pahoittaa mielensä ja toimii väärin minua kohtaan, Sallinen lisää.

(kuva: Janita Mutanen)

Voice.fi, Podplay, Radio Nova, Iskelmä ja Radio City ovat kaikki osa Bauer Mediaa.

Lue myös: Suomalainen rikostoimittaja pohtii Me Too -kampanjaa: ”Mielestäni siinä sotkeutuivat asiat"

Lue myös: Entinen rikostutkija avaa Suomen järjestäytynyttä rikollisuutta: 'Ruotsin tilanne on jo täällä'

Kilpailut

Uusimmat