Kuva: Shutterstock

Voiko ADHD-testeissä huijata? Suomalainen psykiatri vastaa

26.06.2023 18:15 - Lauri Kujanpää

Tuoreessa ADHD-podin jaksossa vieraana on aikuis- ja nuorisopsykiatrian erikoislääkäri, neuropsykiatri sekä psykoterapeutti Marika Östman.

ADHD-podissa kokemusasiantuntijat Ringa ja Fredu jakavat tarinoita omasta elämästään, keskustelevat haastavistakin aiheista ja sukeltavat oireyhtymän saloihin haastattelujen sekä vertaistarinoiden kautta.

Tuoreessa jaksossa vieraana on aikuis- ja nuorisopsykiatrian erikoislääkäri, neuropsykiatri sekä psykoterapeutti Marika Östman.

Östman sanoo, että diagnoosi löydetään usein nykyään vanhempana. Monet eivät kuitenkaan uskalla lähteä tutkimuksiin esimerkiksi median vuoksi.

- Iso osa on edelleen ilman diagnoosia. Monet eivät ole tunnistaneet oireita tai sitten he pelkäävät reaktioita, Östman pohtii.

- 90 prosentilla, jotka ovat vastaanotolleni tulleet, niin ADHD on hyvin selkeä.

ADHD-diagnoosiprosessin aikana tehdään muun muassa sekä testejä että pidetään haastattelu. Myös lääkekokeilua voidaan suositella. Voiko diagnoosiprosessissa huijata?

- On se tavallaan mahdollista, mutta se vaatii pitkää pinnaa ja jaksamista, että jaksaa useamman tunnin sumuttaa haastattelijaa ja vastata tahallaan väärin. Psykiatreina uskomme päälähtöisesti potilasta emmekä lähde ketään epäilemään. Sitten voi käydä niin, että potilas kokee, että hänellä on ADHD, mutta vastaukset eivät siihen suuntaan vie, Östman vastaa.

Östman myös muistuttaa, että maailma on muuttunut nopeasti, mutta aivot eivät ole juuri kehittyneet satojen vuosien aikana.

- Ihmiset yrittävät hoitaa kaikkea kerralla eikä se ole mahdollista. ADHD-potilaiden kannattaa varsinkin miettiä tarkasti, miten päivän työt tehdään. Kalenterointi ja lajittelu kannattaa opetella.

Jakson aikana pohditaan, onko naisten ADHD:sta tehty tutkimusta? Minkälainen on diagnostinen prosessi? Jaksossa perehdytään myös esimerkiksi estrogeenin saloihin, raskauteen, imetykseen, vaihdevuosiin kuin lääkitykseenkin.

Voit kuunnella koko jakson alta tai Podplaysta.

Voice.fi, Radio Nova, Iskelmä ja Podplay ovat osa Bauer Mediaa. 

Lue myös: Miisa Nuorgam avoimena aktivismin haittapuolista - 'Ihmiset haluavat tappaa'

Lue myös: Radiojuontaja Julianna Jokela valjasti ADHD:n vahvuudekseen – ’En olisi tässä ilman ADHD:ta’

Juttu julkaistu alun perin 20. toukokuuta 2023. 

Kilpailut

Uusimmat